< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Letartóztatások a tüntetésen

| Mobile | RSS

Letartóztatások a tüntetésen

Huszonegy tüntetőt őrizetbe vettek péntek éjjel Bécs belvárosában egy, a szélsőjobboldalhoz közel állónak tartott egyesület rendezvénye elleni tüntetésen a rendőrség közlése szerint.

A WKR bécsi egyetemi diákszövetség báljának három vendége és három rendőr könnyebben megsebesült. Az őrizetbe vett tüntetőket rongálás és gyújtogatás kísérlete miatt állították elő.

A szervezők szerint nyolcezren, a rendőrség becslése szerint mintegy kétezer-ötszázan tüntettek az Ausztriában minden évben heves vitákat kiváltó bál ellen.
A bírálók szerint a WKR-bálon a nemzetközi szélsőjobboldal tart összejövetelt minden évben. A felháborodás idén különösen nagy volt azért, mert a bált a holokauszt nemzetközi emléknapján rendezték meg. A tüntetésre szóló felhíváshoz számos egyesület csatlakozott, civil szervezetek, baloldali pártok, osztrák szélsőbaloldali mozgalmak, keresztény egyházi egyletek és az Izraelita Hitközség.

Osztrák sajtóértesülések szerint a szervező egyesülethez közel álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) meghívására több európai szélsőjobboldali-populista párt képviselői is hivatalosak voltak a bálra, köztük Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje.

Az FPÖ visszautasította a bírálatokat és azt is, hogy szélsőjobboldali bálról van szó. Heinz-Christian Strache pártelnök szerint “szélsőbaloldali uszítás” céltáblájává vált a rendezvény. A politikus ezért feljelentéssel fenyegette meg a tüntetés szervezőit.

A rendező szervezet a nagynémet gondolatkört ápoló és ezért Ausztriában vitatott megítélésű WKR bécsi diákszövetség. A WKR egyes tagszervezeteit az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma (DÖW) – egy részben állami, illetve önkormányzati fenntartású alapítvány – szélsőjobboldaliként tartja számon. Egy héttel a rendezvény előtt az ENSZ (UNESCO) törölte a szellemi világörökségi listáról a “bécsi bál” gyűjtőfogalma alatt beterjesztett rendezvényeket, miután kiderült, hogy a vitatott WKR-bál is szerepel a példaként felsorolt bálok között.
forrás:stop.hu

Leave a Reply 302 megnézve, 1 alkalommal mai nap |