< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Rossz döntések: Orbán saját építményét bombázza

| Mobile | RSS

Rossz döntések: Orbán saját építményét bombázza

2012. január 29. | hozzászólás | Közélet

Alááshatják a Fidesszel szembeni bizalmat az egymásnak ellentmondó döntések, illetve a romló gazdasági helyzet – véli Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet elemzője. Szerinte ha a Fidesz nem képes megfordítani ezt a trendet, akkor az ellenzéki erőknek nem kell sokat erősödniük, hogy leváltsák a mostani kormánypártot.

Jelentős az eltérés a múlthét vasárnapi fideszes tüntetés valamint Orbán Viktor Barrosoval folytatott beszélgetése között – hívják fel a figyelmet elemzők. Vasárnap a Hősök teréről elindult tömeg élén a Békemenet Magyarországért elnevezésű megmozdulás szervezői, mások mellett Bayer Zsolt közíró, Bencsik András főszerkesztő és Széles Gábor nagyvállalkozó haladt egy kifeszített molinót tartva, amelyre magyarul és angolul az volt írva: “Nem leszünk gyarmat”.

A kormánypárti tüntetés után két nappal viszont Orbán Viktor két kivétellel elfogadta az Európai Bizottság ajánlásait. (Simor András jegybankelnök fizetésének csökkentéséről és a Monetáris tanács esküjéről még tárgyalnak a felek.)

A kormányfő kedden José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével tekintette át a vitatott törvényeket, azokat, amelyek megváltoztatását kérik a magyar kormánytól, de előtte tárgyalt Martin Schulz-cal az Európai Parlament elnökével, aki egyértelművé tette számára, hogy az unió vezetői érzékeli kétszínű politikáját, hogy mást mond otthon, és mást Brüsszelben, de felhívta a figyelmét, ne nézze hülyének a közösség vezetőit.

Orbán Viktor és José Manuel Barroso találkozójától érdemi áttörésre korábban sem lehetett számítani, annak elsősorban szimbolikus jelentősége volt – mondta lapunknak Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet elemzője. Szerinte az elmúlt hetek kommunikációs fordulatának betetőzésének is tekinthető a miniszterelnök európai “körutazása”, ezzel ugyanis Magyarország a legmagasabb szinten is deklarálta kompromisszumkészségét.

Gyömöre Máté szerint a lényegi kérdésekben a kormány engedett, így viszont felmerül a kérdés, hogy ez mennyiben mond ellent a múlt heti Békemenet tüntetés céljának. Ha ugyanis a kormány mellett demonstrálók konkrét üzeneteit nézzük, akkor a kabinet azzal ellentétesen cselekedett – hívta fel a figyelmet az elemző, aki szerint ugyanakkor a menet célja nem az volt, hogy rögzítse, Magyarországnak nem “diktálhat” az Európai Unió. Valójában ugyanis a demonstrálók azt akarták megmutatni, hogy kiállnak a kormány mellett, és ők is képesek az ellenzékhez hasonló, sőt annál nagyobb létszámban mozgósítani.

A Magyar Progresszív Intézet elemzője úgy véli, mivel a kormánypárti szavazók sokkal elszántabbak és fegyelmezettebbek, mint az MSZP, illetve az LMP szavazói, ezért ekkora méretű tömegrendezvényekre a Fidesz és az ahhoz kapcsolódó “civil” szervezetek vélhetően még sokáig képesek lesznek, a jobboldali “törzsbázis” (ami a baloldali pártokénál lényegesen nagyobb) hajlandó lehet még számos vargabetűt elviselni.

A Fidesz népszerűsége így hiába csökken lassan egy éve trendszerűen, a párt még mindig képes lenne a győzelemre egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson – mutatott rá Gyömöre Máté. Ugyanakkor több közvélemény-kutatás szerint az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció támogatottsága együttesen már megközelíti a Fideszét, így ha képesek lesznek stagnáló népszerűségüket nem is olyan nagymértékben növelni, akkor a nagyobbik kormánypártnak érdemi kihívói akadhatnak.

Az IMF tárgyalások, illetve a romló gazdasági helyzet, az egymásnak többször ellentmondó kormányzati döntések hosszú távon alááshatják a Fidesszel szembeni bizalmat, negatív tartományban maradhat a közhangulat, ami a későbbiekben gátja lehet a nagyobbik kormánypárt népszerűség-növekedésének, a csökkenő trend megfordításának – tette hozzá.

nepszava.hu

forrás:népszavaonline.hu

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: