< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbánék nagy eredménye: hamarosan elfogyhatnak a jogászok

| Mobile | RSS

Orbánék nagy eredménye: hamarosan elfogyhatnak a jogászok

2012. január 31. | 1 Hozzászólás | Közélet

Évente legalább kilencszáz új hallgatót kellene felvenni támogatott jogászképzésre csak ahhoz, hogy az állam jogászigényét kielégítsék – derül ki a Magyar Hírlaphoz eljuttatott tanulmányból.

A Szalay Gyula, a Széchenyi István Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja és Kocsis Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszékének oktatója által a Felsőoktatási és Tudományos Tanács számára készített elemzés arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai munkaerőpiacon csaknem 55 ezer jogász tevékenykedik, ebből 34 ezren állami funkcióhoz kapcsolódó munkakörben dolgoznak.
Mint írták, a jogász életpályája hossza átlagosan 35 év, vagyis minden évben több mint ezerötszáz friss diplomásnak kell kilépnie az egyetemekről ahhoz, hogy biztosított legyen a reprodukció. Ehhez a felvételi oldalon – húszszázalékos lemorzsolódással számolva – legalább évi 1800 fős kapacitás szükséges. Ha csak az állami igényt vesszük, akkor is évente legalább kilencszáz hallgatót kellene felvenni támogatott képzésre. “Ennél alacsonyabb létszám az állami funkciók gyakorlását már közvetlenül gátolja, tehát az államilag finanszírozott létszám ennél kevesebb nem lehet” – szögezték le a szakemberek.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 1827 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: