< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Gyógyításnak álcázott szépészet, zsebre menő vizsgálati díjak

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Gyógyításnak álcázott szépészet, zsebre menő vizsgálati díjak

2012. február 1. | hozzászólás | Nav

Az adóhatóság az idén is folytatja a magánklinikák, magánorvosok ellenőrzését, mert ebben a szektorban kiemelkedően sok szabálytalanságot tapasztal.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén is nagy hangsúlyt fektet a magánklinikák, azon belül is különösen a szépészeti szolgáltató szektor ellenőrzésére, mert sok praxisban a beavatkozások ellenértéke “zsebre megy”, vagy az egészségügyi szolgáltatók más módon igyekeznek kibújni az adófizetés alól.
Januárban számos magánrendelést kerestek fel az adóhatóság ellenőrei a fővárosban és Pest megyében azt vizsgálva, hogy az érintett vállalkozások adnak-e nyugtát, illetve számlát bevételeikről. Többek között fül-orr-gégész, fogorvos, bőrgyógyász, valamint szemész szolgáltatását vették igénybe a revizorok, sőt egy dohányzásról leszoktató biorezonancia kezelésen is megjelentek. A tapasztalat továbbra is a bevételek nagyarányú eltitkolását mutatja.
Az egyik ellenőrzött fül-orr-gégész szakorvos a tízezer forint összegű vizsgálati díj átvételekor még csak utalást sem tett számla, vagy nyugta kitöltésére, de azt követően, hogy az adóellenőrök felfedték kilétüket, azonnal kérte a mulasztási bírság összegének méltányos megállapítását. A feltárt mulasztások következményeként két millió forintot meghaladó összegű mulasztási bírság kiszabására számíthatnak az érintettek.
Az adóhatóság felfigyelt arra is, hogy a szépészeti szolgáltatások magas ára és jövedelmezősége ellenére az e területen tevékenykedő vállalkozások bevallásai gyakran csak minimális adókötelezettséget tartalmaznak, de visszaélések lelhetők fel az általános forgalmi adó terén is. Ellenőrzési tapasztalat, hogy az egészségügyi szempontból nem indokolt, kizárólag szépészeti céllal végzett plasztikai beavatkozásokat gyógyító tevékenységként (azaz az egészség megőrzésére, fenntartására, vagy visszaállítására szolgáló beavatkozásként) számolják el, elkerülve ezzel az általános forgalmi adó megfizetését.

Erre tekintettel a jövőben nemcsak a helyszíni nyugtaadást vizsgálja, de több, ilyen jellegű szolgáltató bevallásait vonja utólagos ellenőrzés alá az adóhatóság.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága
Németh Gabriella
szakmai tanácsadó, szóvivő

Leave a Reply 395 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: