< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Napi: Lázárék “tőzsdéztek” a város pénzével

| Mobile | RSS

Napi: Lázárék “tőzsdéztek” a város pénzével

2012. február 2. | 4 hozzászólás | Közélet

Napi: Lázárék “tőzsdéztek” a város pénzével

A Napi Gazdaság szerint Hódmezővásárhely “tőzsdézett” a kötvénypénzzel. A külföldi bankok célja Lázár János szerint ugyanakkor az, hogy kikényszerítsék az állami konszolidációt – nyilatkozta a polgármester a Magyar Hírlapnak.

Hódmezővásárhely csütörtöki testületi ülésén foglalkozik az Erste Bank válaszával, amelyet Lázár János december végi levelére adott; a polgármester azt kívánta elérni, hogy a bank osztozzon az önkormányzattal a svájci frank árfolyamának meglódulásából következő (kötvény)veszteségén – írja a Napi Gazdaság csütörtöki számában.

Azokban az években, amikor a város nyert a pénzeken, fel sem merült a “terhek megosztása”. Maga Lázár János “büszkélkedett” 2007 augusztusában, hogy az egy évvel korábban kibocsátott kötvényből származó pénzt befektették, amiből a kamat- és árfolyamkülönbségen több mint egymilliárd forint bevétele származott a városnak – írja a lap.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-es jelentése szerint a város közgyűlése 2007 júliusában egyszeri alkalomra szóló, majd novemberben folyamatos megbízást adott a polgármesternek, hogy származékos devizaműveleteket végezzen a kötvénykibocsátásból még rendelkezésre álló összeggel.

Az ÁSZ kimutatása szerint a városnak a származékos ügyleteken, a devizanemek átváltásából származó árfolyamnyereségen és opciós díjbevétel címen 2007-2008-ban további, összesen 1,611 milliárd forint bevétele származott. Időközben – 2008 őszén – azonban beütött a pénzügyi válság, ami miatt az utolsó két év nyereségével arányos vesztesége keletkezett a településnek.

Lázár János idén nyáron sajtónyilatkozatában maga jelezte, hogy a városnak sikerült átütemezésben megállapodnia a hitelt nyújtó bankkal, s ekkor még maga is arról beszélt, hogy a Magyar Bankszövetség – és a települési szövetségek – álláspontjához hasonlóan erre – átütemezésre – ösztökélné a többi települési önkormányzatot is – írja a Napi Gazdaság. A lap szerette volna a polgármester véleményét is közreadni, ám nem érte el.

A Magyar Hírlapnak azonban nyilatkozott a polgármester és azt mondta, szerinte a külföldi bankok célja, hogy kikényszerítsék az állami konszolidációt – mondta arról, hogy az Erste Bank elzárkózott a település hitelkockázatának megosztásától.

“Ugyanazt akarják elérni, mint a megyei önkormányzatok esetében. A kormány ott átvállalta az adósságokat, a bankok most valamennyi önkormányzatnál ezt akarják kikényszeríteni. Az viszont nem járható út, hogy minden kockázatot az emberekre, az önkormányzatokra és a kormányra akarnak hárítani” – idézi a Magyar Hírlap.

Lázár János elmondta továbbá, hogy a peres eljáráson kívül azt javasolja majd a város képviselő-testületének, hogy mérlegelje a kormánytól vagy a törvényhozástól való segítségkérés lehetőségét is.
forrás:hvg.hu

Leave a Reply 301 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: