< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Több tucat kórházra várhat bezárás

| Mobile | RSS

Több tucat kórházra várhat bezárás

2012. február 11. | hozzászólás | Közélet

Tizennégy vidéki kórházra ugyanaz a sors vár, mint a lapunk által “funkcióvesztőnek” nevezett fővárosi intézményekre. A Napi Gazdaság is beszámolt arról, hogy az egészségügyi államtitkárság háttérszervezete, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) február 15-ig tesz javaslatot a fekvőbeteg-ellátási kapacitások újraelosztására.

Hamarosan tehát kiderül, mely kórház válik feleslegessé, hiszen a döntés a teljes magyar fekvőbeteg ellátást, illetve az erre fordított pénzt is átrendezi. Az eddigi információkból úgy tűnik, 14 vidéki kórházban gyakorlatilag megszűnhet az aktív fekvőbeteg ellátás májustól, ez pedig mintegy 5 százalékot szabadíthat fel a fekvőbeteg finanszírozásból. A Kalocsát, Mohácsot, Csornát, Kazincbarcikát, Nagyatádot, Marcalit, Makót, Komáromot, Kisbért, Tapolcát érintő kórházbezárásokkal ugyanis a hazai aktív kórházak száma 79-re csökkenhet. A megmaradók között 10 speciális ellátásra szakosodott intézmény van, és a térségi központok kialakításával a közeljövőben még további kórház-egyesítések is várhatóak.

Ezen túl – mint megírtuk – az államosított fővárosi kórházak közül több is áldozatul esik majd az átalakításnak. Az intézmények dolgozói között terjengő pletykák szerint várhatóan a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház lehetnek a kapacitás-újraosztás első budapesti vesztesei, de a hírek szerint a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet “funkcióváltásával” is számolni kell.

Noha Szócska Miklós egészségügyi államtitkár következetesen tagadja a kórházbezárásokat, azt általában elismeri, hogy az egészségügyi struktúra átalakítása érdeksérelmekkel, és áldozatokkal is jár. Arról azonban már nem gyakran beszél, hogy egyes kórházak esetében a “funkcióváltás” az intézmény összes aktív ágyának elvételét, azaz rehabilitációs vagy járóbeteg-ellátó intézménnyé alakítását, esetenként pedig teljes elhalasztását jelenti majd.

forrás:népszavaonline.hu

Leave a Reply 293 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: