< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Schmitt döntött: visszavonul

| Mobile | RSS

Schmitt döntött: visszavonul

2012. február 20. | hozzászólás | Közélet

Schmitt döntött: visszavonul

Budapest – Mintha próbálna elrejtőzködni a nyilvánosság elől Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő korábban rendszeresen találkozott az emberekkel, a plágiumvád óta azonban látványosan lecsökkentek a nyilvános programjai.

A Blikk végignézte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapjának naptárát, és számba vette az elmúlt bő egy év nyilvános programjait. Ahogy ő fogalmazott, az „emberek embere” akar lenni, s 2011-ben még havi 5-9 alkalommal találkozott az utca emberével.
Egri szimpatizánsok. Január 19-én Schmitt Pált országjáró körútjának egri állomásán még a szimpatizánsok voltak többségben.

Sportrendezvényekre, koncertekre, tudományos konferenciákra látogatott, számolatlanul adta az interjúkat tucatnyi zártkörű protokollesemény mellett is. Január 10-e után azonban megszakadt a széria.

Ekkor jelent meg, hogy az államfő kisdoktori dolgozatához 210 oldalból 180-at egy bolgár sporttörténész tanulmányából másolt ki. Ezt követően pedig kiderült: a maradék alig 30 oldal mintegy felét egy német kutató munkáiból ollózta össze.

Schmitt a plágiumvádat követően januárban már csak egy nyílt hazai programon vett részt, amely a rendszeres országjáró körútja volt Heves megyében, illetve egy interjút adott a Kossuth rádiónak.
Debreceni tüntetők. Február 3-án Debrecenben már tüntetők is fogadták, programjairól kizárták a nyilvánosságot.

Februárban pedig a Debreceni Egyetemre látogatott, ahol már elszeparálták az újságírók elől, s a program is az utolsó pillanatokig változott. A Blikk megkérdezte a KEH-et, miért csökkent a nyilvános programok száma, illetve van-e ennek köze a plágiumvádhoz.

Egyre inkább kerüli a nyilvánosságot Schmitt Pál köztársasági elnök
Tüntetők fogadják Schmittet
Schmitt-ügy: kisebb plágiumnál is ugrott a doktori cím
– Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy elnök úr programjait honlapunkon továbbra is az eddigiekhez hasonlóan figyelemmel kísérhetik – írta rövid válaszában a hivatal. Így nemcsak a kérdésünkre nem adtak érdemi feleletet, hanem újabb érv szól a gyanú mellett. Pénteken ugyanis a honlap naptárjában még szó sem volt arról, hogy Schmitt Pál február 22-éig bármiféle programon is részt venne. Csakhogy múlt szombaton az elnök ott volt az Erkel Színház felújításáért rendezett gálaesten az Operában, ennek pedig a naptárban pénteken még se híre, se hamva nem volt.

– Egyértelmű, hogy Schmitt Pál kerüli a nyilvánosságot – vélekedett Kiszelly Zoltán politológus a Blikknek. – Az államfő nagyon kellemetlen helyzetbe került azzal, hogy állításával ellentétben a dolgozat maradék 30 oldalának egy része is másolt. Egyértelmű bizonyíték csak akkor lesz a plágiumra, ha az azt a vizsgáló bizottság kimondja.

Addig azonban az a legjobb taktika, ha Schmitt visszavonul, s nem enged teret annak, hogy támadják, vagy tiltakozzanak ellene. A Blikk felhívta a Semmelweis Egyetemet, ahol az államfő diplomázott, s ahol tudományos dolgozatát vizsgálják. Új információt nem tudtunk meg, így továbbra is várhatóan március 28-án mondja ki a tényfeltáró bizottság, hogy történt-e plágium, s vissza kell-e vonni Schmitt kisdoktoriját.

Blikk-információ

forrás:blikk.hu

Leave a Reply 310 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: