< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A kommunisták szétszerelik a kerekasztalt

| Mobile | RSS

A kommunisták szétszerelik a kerekasztalt

2012. február 21. | hozzászólás | Közélet

Öt nap alatt szétesett a csütörtökön Schmuck Andor és az MSZDP kezdeményezésére létrejött Baloldali Kerekasztal a Változásért nevű fórum, amelyhez akkor csatlakozott a Zöld Baloldal, a Munkáspárt 2006, a Magyar Kommunista Munkáspárt és Balogh András alelnök képviseletével az MSZP is. Hétfőn az MSZP elnöksége és a fórumba szintén meghívott Demokratikus Koalíció is elhatárolódott az ilyesfajta szélsőséges balra nyitástól. Thürmer Gyula pártja nyilatkozatban szólt vissza, felhívva a figyelmet arra, hogy az Unió következő soros elnöke is kommunista lesz.

Hétfőn a Demokratikus Koalíció közleményben jelentette ki, hogy ugyan az MSZP, “a különböző szociáldemokrata variációk és a kommunista pártok kerekasztalt hoztak létre esetleges közös politikai fellépésük érdekében”, és ebbe várnák a DK-t is, a párt nem vesz részt olyn kezdeményezésben, “amely szélsőséges, az uniós tagságot megkérdőjelező, a Fidesszel az elmúlt választásokon és azt megelőző népszavazásokon együttműködő kommunista párt is szerepet kaphat”.

A Baloldali Kerekasztal újabb fejleményeivel kapcsolatban a Munkáspárt nyilatkozatban emlékeztetett arra, hogy “ma milliók szenvednek a munkanélküliségtől, a szegénységtől, milliók vannak kiszolgáltatva a bankok uralmának”. Szerintük az elmúlt húsz év a gazdagok térnyeréséről szólt, miközben a dolgozókkal nem törődött senki, és az ilyen politika vezetett ahhoz, ami ma Görögországban történik. A Munkáspárt a gazdagok megadóztatását szorgalmazza, “hogy több jusson munkahelyteremtésre, közösségi közlekedésre, egészségügyre, oktatásra, a dolgozók életkörülményeinek javítására”. A kommunista párt szerint a kormányokat jobb belátásra, engedményekre lehet bírni, ha összefognak mindazok, akiknek kárt okoz a tőkés rendszer.
thurmerc1

A közlemény szirint az MSZDP javaslatát a baloldali kerekasztal megteremtésére emiatt támogatta a Munkáspárt, amely ezzel a lépéssel a rendszerváltás óta nem látott közeledést mutatott az MSZMP másik utódpártjához, az MSZP-hez. “Nem ideológiákról, nem euroatlanti »értékekről«, nem a »negyedik köztársaságról« és más elvont dolgokról kell vitatkozni” – olvasható a nyilatkozatban. A Munkáspárt kész küzdeni a tőkés monopóliumok ellen, a tőke korlátozásáért, a demokratikus szabadságjogokért, viszont nem tárgyal senkivel, akik az embereket akarják félrevezetni és becsapni – írják.

Szerintük az MSZP és DK nyilatkozata, miszerint nem hajlandóak olyan fórumon részt venni, ahol a Munkáspárt is jelen van, önmagukról állít ki bizonyítványt. Világossá teszi, hogy az MSZP és a DK semmilyen szemléletváltást nem akar, egy céljuk van, az, hogy újból kormányra jussanak, és ott folytassák, ahol 2010-ben abbahagyták. Thrümerék azt javasolják az MSZP és a DK képviselőinek, hogy “az Európai Unióból is lépjenek ki, mert 2012. júliusától Ciprus lesz a soros elnök, amelynek vezetője egy Kommunista”.

forrás:igoogle.hu

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: