< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nem jött be a kormány nyugdíjtrükkje

| Mobile | RSS

Nem jött be a kormány nyugdíjtrükkje

Nem csökkentek az állam nyugdíjkiadásai a rokkantnyugdíjak és a korhatár alatti nyugdíjak átalakítása miatt. Ennek ellenére a kormány azzal számol, hogy éves szinten 34 milliárdot megtakarít a mintegy 3000 milliárdos nyugdíjalapból.

Januárban az költségvetés 107,3 milliárdos többlettel gazdálkodott, köszönhetően az áfaemelés miatt előrehozott vásárlásoknak. Ez azonban azt sejteti, hogy februárban jön a kellemetlen meglepetés. Idén alig 576 milliárd forint lehet a hiány. Az államháztartás tavaly januárban még 122,8 milliárdos hiánnyal gazdálkodott, ezzel szemben az idei első hónapban 107,3 milliárd forint volt a deficit – közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A többletet a gazdasági tárca a januári áfa-emeléssel magyarázta, mondván decemberben az alacsony áfatartalom mellett érzéklehető egyfajta előrehozott vásárlás. Így az áfabevételek az idén 296 milliárd forintra rúgtak, szemben a tavalyi 260,3 milliárddal. Az előrehozott vásárlások így csökkenthetik a februári bevételeket, igaz akkor 27 százalékos kulccsal adóztatják a termékeket.

Idén a költségvetési törvény azzal számol, hogy az államháztartás éves hiánya 576,2 milliárd forint lehet a tavalyi 1734,4 milliárd forint után. Az NGM számszerű prognózist a hiány lefutására nem adott, ám Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy nyilatkozott, hogy a korábbi évek szezonalitási adatai és az idei folyamatok alapján az időarányosnál nagyobb hiány várható mind az első, mind a második negyedévben – hasonlóan tehát a korábbi évek tapasztalataihoz. A hiány lefutása ugyanakkor – főképp a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tavalyi befizetései miatt – eltér a tavalyitól, vagyis az utolsó negyedévben arányaiban kevesebb bevétel várható.

Eddig nem lett olcsóbb a nyugdíjrendszer

A kormány jelentős kiadáscsökkentést remélt a nyugdíjrendszer átalakításból – ám a januári számok eddig mutatnak jelentős spórolást. A nyugdíjak és a korábbi nyugdíjszerű ellátások 2012. januári abszolút összege nem tér el érdemben a 2011. januári abszolút összegtől – ismerte el Banai Péter Benő. Ez azonban számos folyamat eredménye (például a korfa, átlagos nyugdíj, ellátásban részesülők változása, nyugdíjemelések figyelembe vétele) – tette hozzá az államtitkár, aki szerint a növekvő nyugdíjas létszám és az emelések vitték el a megtakarításokat.

A Széll Kálmán Tervben megfogalmazott rokkantsághoz és egészségkárosodáshoz kapcsolódó ellátások átalakításának éves költségvetési hatása mintegy 26 milliárd forint, míg a fegyveres testületek nyugellátási rendszerének átalakításából 8 milliárd forint megtakarítás várható – válaszolta Banai Péter Benő. Az állam nyugdíjkiadásai meghaladják a 3000 milliárd forintot, vagyis a csak az idén 0,8-1 százalékkal csökkenhetnek a kiadások. A 30 milliárdos megtakarítás abból a szempontból sem elhanyagolható, hogy a teljes államháztartás hiánya nem lehet nagyobb 576,2 milliárd forintbál – vagyis a nyugdíjkiadásokon elérhető 34 milliárdos megtakarítás a hiány 6-7 százalékát is kiteszi.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 342 megnézve, 1 alkalommal mai nap |