< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Civil szervezetekkel egyeztetett a KIM az új Btk. kapcsán

| Mobile | RSS

Civil szervezetekkel egyeztetett a KIM az új Btk. kapcsán

Öt civil szervezettel egyeztetett ma az új Büntető Törvénykönyv társadalmi egyeztetésének keretében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A szakmai szintű egyeztetésen Gáva Krisztián közjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkár fogadta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), az Amnesty International, a Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) valamint a Háttér Társaság a Melegekért szervezet képviselőit.

A megbeszélésén az új Büntető Törvénykönyv tervezete kapcsán elsősorban a gyűlölet bűncselekmények, a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények jogi szabályozásának kérdéseiről esett szó. A személyes egyeztetést követően a civil szervezetek szakmai javaslataikat minisztérium részére hamarosan írásban is eljuttatják.
fotó: Pelsőczy Csaba

Az új Büntető Törvénykönyv tervezete február 2-a óta érhető el a kormányzati oldalon, melyet március 9-ig véleményezhetnek a civil és szakmai szervezetek. A társadalmi egyeztetés során beérkezett érdemi javaslatok feldolgozását követően a törvénytervezet várhatóan március végén kerül a kormány elé, majd a kormánydöntést követően áprilisban az Országgyűlés elé.

Az új Büntető Törvénykönyvnek fontos szerepe van a törvények iránti tisztelet helyreállításában. Az új kódex célja, hogy hatékony, egyszerű, korszerű és szigorú szabályokat teremtsen mind a bűncselekmények áldozatai, mind a bűncselekmények elkövetői, mind az igazságszolgáltatás számára. Az új büntetőjogi kódex az eddigi több száz módosítás miatti egyenetlenségeket is orvosolja: egységes és következetes. Az új Büntető Törvénykönyv erénye, hogy a korábbiaknál tett-arányosabb szemléletet tükröz, azaz a társadalom igazságérzetének megfelelőbb büntetéseket tartalmaz.

Az új Btk. tervezetéről a részleteket itt tekinthetik meg.

(KIM – Sajtóiroda)

Leave a Reply 279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |