< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: LMP: a Ptk. módosításával megszűnik az üvegzsebtörvény A jelenlegi formájában Ptk. a jövő év elejétől megszűntetné az üvegzsebtörvényt.

| Mobile | RSS

LMP: a Ptk. módosításával megszűnik az üvegzsebtörvény A jelenlegi formájában Ptk. a jövő év elejétől megszűntetné az üvegzsebtörvényt.

2012. február 24. | hozzászólás | Közélet

Nyomtatom E-mailt írok a szerkesztőnek Később elolvasom
Ha a jelenlegi formájában fogadják el a képviselők a polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét, akkor a jövő év elejétől megszűnik az üzleti titok megismerését, a közpénzek átláthatóságát lehetővé tevő úgynevezett üvegzsebtörvény – mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP-s Schiffer András.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezetből teljes egészében hiányzik ez a 2003-ban létrehozott szabályozás, ami a véleménye szerint azt jelenti, hogy a “Fidesz össze akarja törni az üvegzsebet, a Fidesz számára (…) teher az átláthatóság”.

A képviselő megjegyezte, hogy amikor tavaly nyáron az információs szabadságról szóló törvényt tárgyalta a parlament, akkor többen – köztük ő maga is – azt szerették volna elérni, hogy az a jogszabály tartalmazza az üvegzsebtörvényt. Emlékeztetett arra, hogy akkor a kormány képviselői azzal érveltek, a szabályozás a polgári törvénykönyvre tartozik. Hozzátette, hogy az információs szabadságról szóló törvény jelenleg csak annyit mond ki az üzleti titok megismeréséről, hogy annak kapcsán a polgári törvénykönyvben foglaltak az irányadók, a Ptk. tervezete alapján viszont eltűnik az üvegzsebszabály.

“Ha a Fidesz úgy akarja, a polgári törvénykönyvben nem lesz irányadó szabály az üzleti titok korlátozására, magyarul, a fideszes klientúra január 1-jétől az üzleti titok homályában hagyhat minden umbuldát” – jelentette ki Schiffer András
forrás:igoogle.hu

Leave a Reply 278 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: