< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán állóháborúvá fejleszti gazdasági szabadságharcát

| Mobile | RSS

Orbán állóháborúvá fejleszti gazdasági szabadságharcát

Orbán Viktor minden jel szerint húzza az időt az uniós követelések teljesítése helyett és az IMF-fel tervezett hitelszerződés időpontját is a jövőbe készül tolni. A kormányfő arra játszik, hogy egy-két évet is kibírhat, miközben kudarcot vallott szabadságharcos rohamait Brüsszel ellen, EU ellenes állóháborúvá alakítja át.

Amikor a piac rádöbben a turpisságra, ismét zuhanni fog a forint és növekedésnek indul az államkötvények hozama, ott leszünk újra, ahol tavaly novemberben voltunk, amikor Matolcsy György segítségért fordult az IMF-hez.

Az eddigi értelmetlen szabadságharc sikertelen brüsszeli rohamai után Orbán Viktor most lövészárokba ásná be magát és onnan folytatná értelmetlen ellenállását az Európai Unióval szemben. Ez derül ki a kormányfő legújabb nyilatkozatából, amely szerint nem érti Brüsszelt, azt, hogy “miért tőlünk akarnak pénzt elvenni, miközben máshová zsákszámra öntik azt?” Kijelentette, a magyar kormány ki fog tartani gazdasági céljai mellett, és mindjárt ki is oktatja az EU vezetőit, milyen nagy hibát követnek el, amikor meg akarják büntetni az országot, mégpedig akkor, amikor Magyarország teljesíti a költségvetési hiányra vonatkozó elvárásokat, és csökken az államadósságot, ami az előző kormányok hibájából gyűlemlett fel.
Szakértők azonban erősen kételkednek abban, hogy hitel-megállapodás nélkül a Nemzetközi Valutaalappal ( IMF) hazánk egy, legfeljebb két esztendeig piaci forrásokból tudná finanszírozni államadósságát. Annak ellenére, hogy ezt Orbán Viktor a Dow Jones Newswiresnek adott interjújában lehetségesnek nevezte. A szakemberek úgy vélik, hogy a kijelentés a Brüsszellel vívott, értelmetlen “szabadságharc” állóháborúvá alakításával lenne egyenlő.

Magyarország az IMF-fel kötendő hitelszerződés nélkül egy-két évig csak akkor lenne képes finanszírozni magát a piacokról. ha a jelenlegi körülmények közben nem változnának, ami szinte elképzelhetetlen, mivel az ország mai, valamivel kedvezőbb piaci megítélése szinte kizárólag arra vezethető vissza, hogy a piacok már beárazták a leendő hitel-megállapodást az IMF-fel – vélekedik Gimes Gergely, a Political Capital elemzője. Szerinte amennyiben az kétségessé válna, rohamosan gyengülni kezdene a forint, nőnének az államkötvények hozamai és Magyarország nagyon gyorsan komoly problémákkal szembesülne. A miniszterelnök nyilatkozata mégis arra utal, hogy a kormány nem törekszik a lehető leggyorsabb megállapodásra: azaz húzza az időt, igyekszik meghosszabbítani azt az időszakot, amikor a piacok már tényként kezelik a hitel létrejöttét, de még nem kell a IMF és az Európai Bizottság gazdaságpolitikai elvárásainak megfelelni – mondta az elemző.

Napjainkban kormánytagok a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel megkezdődő hiteltárgyalásaink megkezdését március végére teszik. Tavaly novemberben, amikor Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy Magyarország “védőhálót” kérne, készenléti hitel formájában az IMF-től, még a január végi, februári tárgyaláskezdésről volt szó. Időközben Orbán Viktor “jobb kezétől” Fellegi Tamás vette át a hiteltárgyalások koordinálását. Megjárta Washingtont, Brüsszelt, Frankfurtot és Bécset, mit sem törődve azzal, hogy amíg Magyarország nem képes megfelelő választ adni az Európai Bizottság, illetve több uniós biztos kérdéseire, és nem korrigálja a Brüsszel által kifogásolt törvényeket, addig semmi remény nincs arra, hogy az érdemi tárgyalások beindulnak.

A magyar kormány legutóbb múlt pénteken küldött levelet Olli Rehn európai gazdasági biztosnak és José Manuel Barroso elnöknek arról, hogy egészen pontosan mit szándékoznak tenni az országunkkal szembeni kötelezettségszegési eljárások megszüntetése érdekében. Az Európai Bizottság várhatóan addig nem fog válaszolni erre a levélre, ameddig a magyar kormány nem tesz érdemi lépéseket a túlzott hiány miatt indított eljárás keretében megfogalmazott követelések teljesítésére. E követelések komolyságát, az Európai Bizottság eltökéltségét volt hivatott igazolni a bizottság szerdai döntése, amely 144 milliárd forintnak megfelelő kohéziós támogatás 2013-as megvonását helyezi kilátásba.

Közben Orbán Viktor – szakértők szerint alaptalanul – azzal számol, hogy még egy-két évig fennmaradhat a magyar állampapírok kilenc százalék körüli kamata, és így a piacokról finanszírozható a magyar államadósság. Ebben azonban kár bízni – mondta a Népszavának Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető elemzője szerint, ha a piacok megérzik, hogy Magyarország bajban van, akkor azonnal megindul a spekuláció államkötvényeink ellen, ami pillanatok alatt felhajtja a hozamokat, akár 12-13 százalékra is. Ilyen áron azonban gyakorlatilag finanszírozhatatlanná válik az ország. Orbán úgy kalkulál – mondta a szakember -, hogy a devizatartalékunk, amely mintegy 35 milliárd eurót (mintegy 11 ezer milliárd forintot) tesz ki, kitart egy-két évig. Erre azonban nem lehet támaszkodni – mondta Kondrát Zsolt.

forrás:népszavaonline.hu

Leave a Reply 276 megnézve, 1 alkalommal mai nap |