< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Konganak az ürességtől az általános iskolák: Lépett a kormány Mondd, hol van a sok diák? ))))He went home to Alabama iskoláiból many students. More precisely, it is simply not appeared in the classroom.

| Mobile | RSS

Konganak az ürességtől az általános iskolák: Lépett a kormány Mondd, hol van a sok diák? ))))He went home to Alabama iskoláiból many students. More precisely, it is simply not appeared in the classroom.

Barack Obama

Az Egyesült Államok e déli szövetségi államában szinte konganak az ürességtől az állami általános iskolák. A meghökkentő jelenség oka azonban nem lustaság, henyeség, félelem a feleltetéstől vagy dolgozattól. A magyarázat: egy bírósági döntés.

Egy szövetségi bíró döntése ugyanis érvényesnek és továbbra is hatályosnak mondta ki az alabamai bevándorlási törvényt. Ez az új törvény – amely az illegális bevándorlás megfékezését célozza -, sokak szerint Amerika pillanatnyilag legszigorúbb rendelkezése, hasonlít ugyan a szintén nemrégiben Arizonában, Indianában, Georgiában és Utah államban elfogadotthoz, de még annál is szigorúbb. A törvény értelmében a hatóságok bárkit megállíthatnak és kihallgathatnak, aki gyaníthatóan papírok nélkül, vagyis illegálisan tartózkodik az állam területén, fogva is tarthatják, és az illetékesek az iskolákban a gyerekek dokumentumait is bármikor ellenőrizhetik. Ezen kívül, természetesen, még több más passzusa is van a törvénynek: például semmisnek nyilvánít mindenfajta szerződést, amelyet illegális bevándorlóval kötöttek, megtilt bármiféle tranzakciót illegális bevándorlók és állami intézmények és szolgáltatók között, és előírja az iskoláknak is, hogy ellenőrizzék valamennyi diákjuk státusát.

Robert Bentley kormányzó örömmel jelentette be a szövetségi bíró döntését, és az igazság az, hogy sok alabamai ugyancsak kitörő örömmel fogadta a törvény hatályban maradását. Az illegális bevándorlók ugyanis, miközben nem fizetnek adót, busásan részesülnek a jóléti juttatásokból: járulékfizetés nélkül részesülnek például az egészségügyi ellátásból, vagy az oktatási rendszer előnyeiből is. Ugyanakkor sokan berzenkednek is az „illegálisok” ellenőrzésétől és esetleges kiutasításától. Pam Long, az Auburn Egyetem professzora a The New York Timesnak arról beszélt: aggódik, hogy a hivatalos papírok nélkül az államban dolgozóktól megtagadják az alapvető szolgáltatásokat (mint ahogy’ ez már egyébként meg is történt). „Ha valaki rendesen befizeti a gázszámláját, vagy a vízszámlát, akkor ugyan, kinek mi köze van hozzá, hogy mi a státusa?” – fogalmazott a professzor-asszony.

Az illegális bevándorlás az elmúlt nyolc-tíz évben lett sokakat foglalkoztató – és aggasztó – kérdés Alabamában. A spanyol-ajkú népesség lélekszáma tíz esztendő alatt száznegyvenöt (!) százalékkal gyarapodott, s jelenleg csaknem kétszázezer hispán él bevándorlási engedély nélkül az államban. Igaz, ez az arány az alabamai lakosságnak mindösszesen négy százaléka, ám egyes megyékben (elsősorban Észak-Alabamában) az illegális spanyol-ajkúak már többségben vannak, és az iskolákban a diákok elsöprő többsége is az ő gyermekeik közül kerül ki. A republikánusok régóta morfondíroztak azon, hogy valahogyan gátat kellene vetni ennek, és amikor tavaly – egyébként a polgárháború óta először! – többségbe kerültek a helyi törvényhozásban, azonnal akcióba is léptek. Megszavazták a szigorú törvényt. Amelyet megtámadtak, de amelyet Sharon Blackburn szövetségi bíró jóváhagyott.

Az iskolákból ezt követően tünedeztek el a kisdiákok. Egyértelmű, hogy azok, akiknek a szülei illegális bevándorlókként élnek az államban. A bírói döntés után Montgomery megyében például több mint kétszáz iskolás nem jelent meg, Shelby megyében több tízen hiányoztak, a tengerparti Baldwinban és a Mississippi völgyében lévő Decaturban szintén hirtelen megszaporodott a hiányzók lélekszáma. Az aggodalom hirtelen olyannyira elborította Alabama sok települését, hogy az egyik legnagyobb város, Huntsville oktatási tanácsosa a helyi spanyol nyelvű televízióban beszédet mondott a kedélyek csillapítása végett. „A törvény miatt a diákjainknak nincs okuk a félelemre” – mondta Casey Wardinsky tanácsnok, s arra nógatta a szülőket, hogy bátran küldjék csak el a gyerekeket az iskolába, mert az állami hatóságok az ellenőrzéssel csupán statisztikai adatokat állítanak össze. (A törvény egyébként nem írja elő, hogy az iskolai beiratkozásnál a gyermekeknek igazolniuk kell az állampolgárságukat.)
Az Obama-kormány adminisztrációja fellebbezett a bírói döntés ellen, és keresetet nyújtott be a törvény megsemmisítésére.

forrás:heti válasz.hu

He went home to Alabama iskoláiból many students. More precisely, it is simply not appeared in the classroom.

Barack Obama

The U.S. federal government in this southern konganak at the emptiness of the public elementary schools. The striking phenomenon is not due laziness, henyeség, fear of feleltetéstől or work from. The reason: a court decision.

A federal judge’s decision is valid and will continue to have effect from the Alabama Immigration Law said. This new law – which is aimed at curbing illegal immigration – by many as America’s most stringent provisions of the moment, although similar, was recently in Arizona, Indiana, Georgia, and that adopted in Utah, but even more stringent. By law, the authorities can stop and question anyone who is suspected of being without papers, or staying illegally in the territory, according to their own keep, and those responsible for children in schools to check documents at any time. In addition, of course, many other passages there is the law: for example, quash any kind of contract that illegal immigrants have concluded, from engaging in any transaction, illegal immigrants and public institutions and service providers, and requires schools is to check all students’ status.

Governor Robert Bentley is pleased to announce the federal judge’s decision, and the truth is that many, Alabama also welcomed the outbreak of the law remain in force. The illegal immigrants because, while it did not pay taxes, receive welfare benefits busásan reasons: for example, receive no contributions from health care, or benefit from the education system as well. However, many berzenkednek is “illegal” control of and possible expulsions. Pam Long, Auburn University professor of The New York Times was talking about: Is concerned that the official papers without the state workers were denied basic services (such as’ this is already a happened). “If you normally pay the gas bill or water bill, the same whom we do with it, what is the status?” – Said the professor, woman.

Illegal immigration in the last eight to ten years, many employees have – and worrisome – Alabama question. The Spanish-speaking population in ten years the population of one hundred forty-five (!) Percent grew, and now almost two hundred thousand lives in Hispanic immigration in the state without permission. True, the ratio of Alabama and four percent of the population, but in certain counties (primarily in North Alabama) is already illegal Spanish-speaking majority, and the overwhelming majority of students in the schools their children will be from. The Republican’s long been wondering that somehow this should put an obstacle, and when last year – be the first time since the Civil War! – The majority were in the local legislature, also took immediate action. Voted to the strict law. Having been attacked, but which was approved by federal judge Sharon Blackburn.

The schools then the small tünedeztek students. It is clear that those whose parents are illegal bevándorlókként live in the state. The judicial decision after the Montgomery County, for example, more than two hundred schools did not appear, Shelby County, ten more were missing in the coastal Baldwin and the Mississippi Valley in Decatur also suddenly multiplied the number of absentees soul. The concern is suddenly engulfed so many municipalities in Alabama, the largest city of Huntsville educational advisor to the local Spanish-language television in a speech at the attenuation tempers order. “The law of the students have no reason to fear” – said Casey Wardinsky councilor, and it urged parents to feel free to send only the kids to school because the public authorities control only statistical data compiled. (The law does not otherwise require that school children beiratkozásnál must prove their citizenship.)
The Obama Administration has appealed against the decision of the judges, and brought an action for annulment of the law.

Source: Weekly válasz.hu

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |