< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Navracsics: egyre több jel utal arra, hogy újra fejlődésnek indul a közigazgatás

| Mobile | RSS

Navracsics: egyre több jel utal arra, hogy újra fejlődésnek indul a közigazgatás

2012. február 25. | hozzászólás | Közélet

Navracsics: egyre több jel utal arra, hogy újra fejlődésnek indul a közigazgatás A közigazgatási tárca vezetője szerint egyre több jel utal arra, hogy a magyar közigazgatás “mintha újra fejlődésnek indulna, újra nekilendülne” és a kabinet bízik benne, hogy a jövőben ez kézzel fogható eredményeket is hoz majd.

Navracsics Tibor a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási ösztöndíjprogramját megnyitó ünnepi rendezvényen pénteken a Parlamentben kiemelte: két évvel ezelőtt hittek abban, hogy meg lehet újítani a magyar közszolgálatot és közigazgatást, ha visszaadják a rangját. Ezt azonban csak akkor tudják visszaadni – folytatta -, ha olyan értékelvű közigazgatást tudnak felépíteni, amelyben szépen lassan a polgárok ismét elkezdenek hinni.
A cél az volt, hogy a magyar államot úgy újítsák meg, hogy az a jövőben ne párt-, rész- vagy csoportérdekeket, hanem nemzeti érdeket szolgáljon.
Navracsics Tibor szerint nagyon nehéz ez a misszió ma, amikor a mindennapi cinizmus lengi be a politikát, és az állammal kapcsolatos részleteket is.
A szaktárca vezetője rámutatott: sokan úgy gondolják, az állam is csak egy eszköz a sok közül, ugyanolyan részérdekeket szolgál, mint bármely más eszköz, amivel nap mint nap találkoznak.
A miniszterelnök helyettese azt mondta, hogy bár a közigazgatás megújításáig hosszú utat kell megtenni, de valamikor el kell kezdeni ezt a folyamatot, amelynek stratégiai része a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Program. A program célja, hogy évről-évre olyan új szakembereket hozzanak be a közigazgatásba, akik magas szintű idegennyelv-ismerettel és szakmai tudással rendelkeznek.
A tárcavezető – aki szerint a tavaly indult program eddig jól vizsgázott – arra kérte az ösztöndíjasokat, hogy mindvégig tartsák meg a hitüket a közügyek intézésében, a közjó felsőbbrendűségében, és abban, hogy nincsen nemesebb dolog, mint a nemzet érdekeit szolgálni.
Gál András Levente kormánybiztos úgy fogalmazott: az ösztöndíj nem egy ajándék, hanem egy lehetőség, és mint mondta, az ösztöndíjasokat “feltöltődve munkakedvvel, tapasztalattal várják vissza a közigazgatásba”. Kiemelte: 2012 elején a magyar közigazgatás attól is jó, hogy megismerhető, és rendelkezésre állnak azok a kormány által kiadott leírások, amelyekből tájékozódni lehet. Kötelező irodalomként jelölte meg az alaptörvényt, a Magyary-programot – amelyet 2012.júniusában felfrissítve újra kiadnak – és a tárcák belső szervezeti és működési szabályzatait.
Rétvári Bence a közigazgatási tárca államtitkára alapértéknek nevezte a hazaszeretet a közigazgatásban dolgozók számára, ahol inkább koordináció van, mint verseny, ami nagy alázatot igényel, hiszen tízmillió magyar polgár érdekeit, javát kell figyelembe venni. Azt várják, hogy bátran, merjenek másként is gondolkodni – jelezte az ösztöndíjasoknak, hozzátéve: egy diszfunkciókkal működő rendszer megváltoztatásának több pontja van. Cserélni kell a működési szabályokat, de ez semmit sem ér akkor, hogy az ott dolgozók összetétele valamelyest nem változik meg.
A parlamenti államtitkár szerint az ösztöndíjasok fontos döntést hoztak, amikor elkötelezték magukat a közszolgálat mellett, és ez valószínűleg évtizedekig meghatározza jövőjüket.
A közigazgatási tárca március 1-én második alkalommal indítja el a Magyar Közigazgatási Ösztöndíj Programot. A szaktárca tájékoztatása szerint a programra 700-an jelentkeztek, közülük választottak ki 150 fiatalt, akik megkezdhetik munkájukat valamely minisztériumban, vagy háttérintézménynél. A programba 35 év alatti, magyar állampolgárságú, felsőfokú végzettséggel, tárgyalóképes angol, német vagy francia nyelvtudással rendelkező fiatalokat vártak. Az ösztöndíjasok kiválasztását a Nemzeti Közigazgatási Intézet szakértői végezték, több fordulóban.
Az ösztöndíjasok március 1-től december 31-i egy tízhónapos gyakorlatot teljesítenek, ebből nyolc hónapot a hazai közigazgatásban, két hónapot pedig külföldön, egy uniós ország minisztériumában, vagy más közigazgatási intézményében.
Tavaly a programot 250-en teljesítették sikeresen, közöttük volt 24 roma származású, illetve 22, már korábban is valamely közigazgatási intézménynél dolgozó fiatal.

forrás:hír3.hu

Leave a Reply 342 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: