< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott budapesti látogatásán az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttsége

| Mobile | RSS

Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott budapesti látogatásán az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttsége

Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott budapesti látogatásán az amerikai törvényhozás külügyi bizottságának küldöttsége, amely tájékozódott az utóbbi másfél évben végrehajtott magyarországi reformokról és egyebek mellett azt kérte a magyar kormánytól, hogy a továbbiakban is biztosítsa a befektető- és üzletbarát gazdasági környezetet.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közleménye szerint az öttagú kongresszusi delegáció február 23. és 25. között találkozott Martonyi János külügyminiszterrel, parlamenti képviselőkkel, kormányzati tisztségviselőkkel, a civil társadalom és vallási szervezetek képviselőivel, továbbá az Amerikai Kereskedelmi Kamara vezetőivel is.

A delegáció “hasznos megbeszéléseket” folytatott az Európát érintő gazdasági nehézségekről, azoknak a magyar gazdaságra gyakorolt hatásairól, valamint azokról az intézkedésekről, amelyeket a magyar kormány a gazdasági nehézségek mérséklésére kidolgozott. A washingtoni küldöttség felhívta a figyelmet az Egyesült Államok és Európa közötti gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fontosságára.

A nagykövetség beszámolója szerint az amerikai képviselők az elmúlt másfél évben hozott, az egyházakkal kapcsolatos intézkedésekről is tájékozódtak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták a minden vallási szervezetet megillető egyenlő bánásmód elvének fontosságát, amelyet “az Egyesült Államok alapvető értéknek tekint”.

A kongresszusi delegáció ezenkívül kifejezte elismerését Magyarország hozzájárulásáért az afganisztáni ISAF (a NATO vezette nemzetközi haderő) tevékenységéhez és a NATO vezette balkáni missziókhoz.

Az amerikai küldöttség pénteken – amikor Martonyi János külügyminiszterrel találkozott – üdvözölte a magyar kormány kétharmados parlamenti felhatalmazását, ugyanakkor fontosnak nevezte az ellenzék bevonását a törvényalkotásba.

A Dan Burton, a képviselőház külügyi bizottsága európai és eurázsiai albizottságának republikánus elnöke vezette delegáció egyetlen nyilvános programja péntek délután volt: a küldöttség tisztelgett Raoul Wallenberg emléke előtt a holokauszt idején folytatott embermentő tevékenységéről ismert svéd diplomata szobránál a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban.

forrás.magyar hírlap.hu

Leave a Reply 272 megnézve, 1 alkalommal mai nap |