< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hende: ellenségeink is tisztában vannak helikoptereink állapotával

| Mobile | RSS

Hende: ellenségeink is tisztában vannak helikoptereink állapotával

2012. február 26. | hozzászólás | Közélet

A hazai hadiipar újjáélesztéséről, a honvédség helikopter-állományának megújításáról és a medinai katonai radarról is beszélt a honvédelmi miniszter a Vasárnapi újságban.

A legjobb minőségű kalasnyikovok egykor Magyarországon készültek, évtizedekkel ezelőtt a hadiipar közel negyvenezer embernek adott munkát, ma azonban a katonák elemi felszerelését sem képes előállítani. Az idén ezért útjára indul a Hadik-terv, amelynek célja a magyar hadiipar újjáélesztése – erősítette meg a Vasárnapi újságban Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A politikus elmondta, a Varsói Szerződés idején kialakult, az akkori keleti technikát előállító hadiipar nem támasztható fel, ma az elsődleges feladat az hogy a honvédség igényeit a jelenleginél jóval nagyobb arányban a hazai ipar elégítése ki. Hende Csaba hozzátette, akkor is elégedett lenne, ha az export nem lenne nagy volumenű.

Mi-8-as orosz katonai helikopter – MTI Fotó: Mészáros János

A tárcavezető a katonai helikopteregység kapcsán elmondta, a honvédség forgószárnyas képessége válságos helyzetben van, ami nem titok sem a barátaink, sem az ellenségeink előtt. Ez azt jelenti, hogy az állam vezetésének „nagyon hamarosan” döntéseket kell hoznia abban a tekintetben, hogy óriási költségekkel még néhány évre meghosszabbítjuk a birtokunkban lévő volt szovjet technika élettartamát, vagy kihasználva a lehetőségeket átállunk egy új nyugati technikára. Utóbbinak szintén jelentősek a költségei, az óra azonban ketyeg – mondta a miniszter.

Hende Csaba megjegyezte, a katonai helikopterek béke időben is pótolhatatlanok, például árvizek idején, amikor a másképp megközelíthetetlen részeken a légi járművekről ledobált homokzsákból építik ki a szükséggátakat.

A tárcavezető a medinai lokátoregység kapcsán azt mondta, a harmadik három dimenziós radar, amelyet túlnyomó részt a NATO finanszíroz, elengedhetetlen. Ennek oka, hogy a NATO légtér-ellenőrzési rendszerének teljes egészében le kell fednie a katonai szövetség országainak égboltját. Veszély, fenyegetés ugyanis mindig érkezhet a levegőből, amire példa 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok elleni terrortámadás – mondta a politikus.

Hende Csaba a Kossuth Rádió vasárnap reggeli műsorában hozzátette, a medinai lokátort a Tolna megyei községben élő emberek, az önkormányzat, valamint Honvédelmi Minisztérium között kötött megállapodás értelmében.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 278 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: