< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: KÖVÉR LÁSZLÓ: NEM ÜLDÖZZÜK A ROMÁKAT

| Mobile | RSS

KÖVÉR LÁSZLÓ: NEM ÜLDÖZZÜK A ROMÁKAT

2012. február 26. | hozzászólás | Közélet

Egyebek között a magyarországi romák tömeges kivándorlásának kérdéséről tárgyalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke kanadai kollégájával, Noel A. Kinsellával szombaton Rijádban.

A két politikus találkozójára az adott lehetőséget, hogy Abdallah as-Sejk szaúdi házelnök invitálására mindketten részt vesznek a világ legnagyobb gazdaságait és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport parlamenti elnökeinek értekezletén. A péntektől vasárnapig tartó rijádi tanácskozásra meghívást kapott Magyarország is, bár nem tagja a G20-csoportnak.

Kövér László a Kinsellával tartott megbeszélésen kifejtette, hogy a romákat nem üldözik el Magyarországról, a kormány államtitkárságot hozott létre a kérdés rendezésére, és a ciklus végéig kétszázmilliárd forintot költenek a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására.

Noel A. Kinsella arról beszélt, hogy több képviselő komolyan foglalkozik a vízumkényszer visszaállításának gondolatával. Rámutatott, hogy Kanadában szívesen látják a mérnököket, a tanárokat, a jól képzett munkaerőt. Az viszont “nem megengedhető, hogy valaki megérkezik a repülőtérre, azonnal menekült státust kérve szociális segélyekért folyamodik, és ahogy megkapja a csekket, valamint a segélyre való jogosultságról szóló határozatot, utána (mint ahogy erre több példa is volt) megbízza ismerőseit a pénz rendszeres felvételével, majd hazarepül Magyarországba, Romániába vagy Szlovákiába” – jelentette ki a kanadai politikus.

Kövér László pénteken megbeszélést tartott szaúdi vendéglátójával is. Abdallah as-Sejk, a szaúdi Tanácskozó Gyűlés (Madzslisz as-Sura) elnöke kifejtette: nagyra értékelik Magyarország erőfeszítéseit a saját hagyományai megtartásában és az erkölcsök megerősítésében, hiszen ezek az értékek náluk is nagyon fontosak. Kövér László arról beszélt, hogy a hagyomány és a modernitás nem egymást kizáró fogalmak, és meggyőződése szerint a pénzügyi-gazdasági válság elsődleges oka erkölcsi jellegű.

A G-20-csoport értekezletén szombat reggel szólalt fel Kövér László. A nemzetközi parlamenti elnöki konferencia napirendjén három téma szerepel: a kultúrák közötti globális párbeszéd, az energia a fenntartható fejlődésért, valamint a pénzügyi válság és hatása a globális gazdaságra. Az Országgyűlés elnöke a Kultúrák párbeszéde a világban című panelban tartott beszédében kiemelte: “A fiatalok reagálnak a leggyorsabban a jelenkor politikai, szociális és gazdasági kihívására, és ha nem tudunk értelmes célokat állítani eléjük, ha nem találnak értékes tevékenységi teret a társadalmainkban, akkor akár elégedetlenségük kifejezésével, akár közösségeink elhagyásával válaszolhatnak”.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: