< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Putyin-ellenes élőlánc Moszkva belvárosa körül

| Mobile | RSS

Putyin-ellenes élőlánc Moszkva belvárosa körül

Tizenhat kilométeres élőláncot alkotott több ezer orosz ellenzéki vasárnap a Moszkva belvárosát körülvevő körúton “Ne hagyjuk Putyint bejutni a Kremlbe” jelszóval, egy héttel a március 4-i elnökválasztás előtt.

A szelíd hóesésben egymás kezét fogó aktivisták gyakorlatilag egybefüggő láncot alkottak, leszámítva az utcák torkolatát, mert a polgármesteri hivatal csak úgy adott engedélyt a tüntetésre, hogy a forgalmat nem zavarhatja meg. Sok részvevő fehér szalagot vagy hasonló színű jelvényt tűzött a mellére – az ellenzék ezt a színt választotta tiltakozása jeléül a decemberi tüntetések óta.

A moszkvai rendőrség 11 ezer, az ellenzék 30 ezer főnyire becsülte a részvételt. A liberális ellenzék egyik vezetője, Borisz Nyemcov üdvözölte a “fehér kör” létrejöttét Moszkva központja körül. Egy másik szervező, Vlagyimir Rizskov azt hangsúlyozta, hogy az emberek nem egyszerűen személyi változást akarnak, hanem a rendszer leváltását. Igazi reformok, társadalmi, gazdasági és politikai változások kellenek – mondta.

Rizskov közölte, hogy március 5-én és 10-én újabb tiltakozó megmozdulások lesznek, és később is folytatódnak, amíg el nem érik a céljukat.

A Zubov téren eközben ellentüntetés zajlott: fiatalok egy csoportja azt kiabálta, hogy “csakis Putyin, csakis a győzelem”, nyakukban pedig szív alakú vörös jelet viseltek, rajta felirattal, hogy “Putyin mindenkit szeret”. Komoly incidensről nem érkezett jelentés.

Vlagyimir Putyin 2000-2008-ban két elnöki periódust töltött ki, majd miniszterelnök lett. Győzelmét mindenki biztosra veszi már a választás első fordulóján.

forrás:iggogle.hu

Leave a Reply 1062 megnézve, 1 alkalommal mai nap |