< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tuniszban az erőszak beszüntetését követelték Szíriától

| Mobile | RSS

Tuniszban az erőszak beszüntetését követelték Szíriától

A Szíria barátai nevű országcsoport pénteken az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a damaszkuszi kormányt, és szankciókat is kilátásba helyezett, hogy növelje a Damaszkuszra nehezedő nyomást – tájékoztatta az MTI-t telefonon Hóvári János külügyi helyettes államtitkár.

A mintegy 70 országot és hét nemzetközi szervezetet tömörítő csoport tuniszi konferenciája zárónyilatkozatában felszólította Szíriát “az erőszak minden formájának azonnali beszüntetésére”, hogy a humanitárius segély eljuthasson rendeltetési helyére. A dokumentum intézkedéseket irányzott elő a Damaszkusz ellen eddig hozott szankciók érvényesítése és megszigorítása végett.

A konferencián Magyarországot képviselő Hóvári János szerint a tanácskozás résztvevői bíznak abban, hogy van esély a békés átmenetre, és ennek érdekében a véleményük szerint Szírián belül tárgyalásokat kell kezdeni a kormány és az ellenzék között, s el kell készíteni a békés átmenet forgatókönyvét. Egyetértettek abban, hogy a belső tárgyalások elősegítésére növelni kell a nyomást szankciókkal és a diplomácia eszközeivel – mondta.

A csoport “tudomásul vette az Arab Ligának az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett kérését, amely szerint az Arab Liga és az ENSZ hozzon létre közös békefenntartó erőt (…) és úgy határozott, hogy folytatja a konzultációkat egy ilyen erő telepítésének feltételeiről”.

A részvevők megerősítették, hogy ragaszkodnak Szíria szuverenitásának, függetlenségének és területi épségének a megőrzéséhez és zárónyilatkozatukban aláhúzták a válság politikai rendezésének a szükségességét. Követelik a szíriai kormánytól, hogy tegye lehetővé a humanitárius segélyek akadálytalan eljutását a megtorlások által leginkább sújtott területekre, így a kormánycsapatok által már három hete tüzérségi tűz alatt tartott Homsz városába.

A szíriai rezsim ellen javasolt szankciók között van a kormánytagok utazásainak a tilalma, javaik zárolása, a szíriai kőolaj bojkottálása, a diplomáciai kapcsolatok lefokozása.

Ami az ellenzék egyik legfontosabb szervezetét, a Szíriai Nemzeti Tanácsot illeti, elismerték “a szíriai nép egyik legitim képviselőjének”. A teljes elismerés tekintetében “az út felét megtettük, a másik felét valószínűleg Törökországban tesszük meg” – mondta Rafik Abdeszalam tunéziai külügyminiszter.

A csoport legelső, tuniszi ülésén a házigazda Tunézia és az arab világban egyre befolyásosabb Katar elnökölt. A csoport pár hetente szándékozik tanácskozni, a legközelebbi találkozójuk márciusban, Isztambulban lesz.

A csoport a reményeit most Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárba, az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottjába veti, aki a tervek szerint hamarosan Damaszkuszba utazik. Annant óriási diplomáciai tapasztalatai miatt Oroszországban és Kínában is tisztelik, de ez nem garantálja a küldetése sikerét.

forrás:igoogle.hu

Leave a Reply 1024 megnézve, 1 alkalommal mai nap |