< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Korea „szent háborúval” fenyeget

| Mobile | RSS

Korea „szent háborúval” fenyeget

Washington/Szöul/Phenjan – Észak-Korea a hétvégén „szent háborúval” fenyegette meg Délt, valamint az Egyesült Államokat is arra az esetre, ha a két ország meg meri kezdeni a szokásos közös éves hadgyakorlatot. Meg merték.

A durva hangú észak-koreai fenyegetésre akkor került sor, amikor Pekingben kapcsolatfelvétel történt Amerika és az ultrasztálinista rezsim képviselői között az utóbbi atomfegyvereinek leszereléséről. A fenyegetést az északiak Nemzeti Védelmi Bizottmánya adta ki egy nappal azután, hogy rendben lezajlott a pekingi tárgyalások első köre. Észak-Korea történelmének sorrendben második vezetője, Kim Dzsong Il decemberi halála óta most először használt hidegháborús hangot Amerikával szemben.

„Most, hogy hadat üzentek nekünk, a hadsereg és a nép szilárdan elszánta magát arra, hogy saját stílusunkban vívott szent háborúval reagáljon”, hangzik a hivatalos KCNA hírügynökség által is lehozott közlemény. „Az amerikai imperialisták felesküdött ellenségként újabb agresszív háborúban akarnak ’amerikai stílusú politikai üzemmódot’ reánk kényszeríteni…” A közlemény szerint a „szent háború” „a világ által még nem ismert erős eszközök használatát” jelenti.

Katonai parédé Phenjanban. Nem sikerült elijeszteni Amerikát

A hisztérikus észak-koreai nyelvezet nem most először folyamodik az iszlám terror terminológiájához; eddig valamennyi esetben Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal kapcsolatban használta azt. A két ország hétfőn a phenjani fenyegetőzés dacára megkezdte a minden évben esedékes nagyszabású hadgyakorlatot, amelynek deklarált célja az északiak inváziójának visszaverése.

A szöuli vezérkari főnökség szóvivője hétfő hajnalban megerősítette a Key Resolve elnevezésű hadgyakorlat megkezdését, amelyben 200 ezer dél-koreai katona mellett 1200 fős – javarészt külföldről odavezényelt – amerikai kontingens is részt vesz. Az Egyesült Államok rámutatott, hogy Északot már körülbelül egy hónapja részletesen tájékoztatták a minden provokatív jelleget nélkülöző gyakorlat megtartásáról.

Phenjan ennek dacára „szuverenitása és méltósága megbocsáthatatlan megsértésének” tekinti a március kilencedikéig tartó manővereket, s azzal érvel, azokat azért nem lett volna szabad megtartani, mert Észak még mindig Kim Dzsong Ilt gyászolja. „A KNDK hadserege és népe teljes mértékben kész arra, hogy háborút vívjon velük”, hangzik a kardcsörtetés, amely „katasztrofális következményekkel” fenyegeti Dél-Koreát és Amerikát.

forrás:amerikai népszava.hu

Leave a Reply 1187 megnézve, 1 alkalommal mai nap |