< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Német nyomásra enged a Fidesz

| Mobile | RSS

Német nyomásra enged a Fidesz

2012. február 27. | hozzászólás | Közélet

Német nyomásra enged a Fidesz

Készek akár a szocialisták javaslatait is beemelni a jogszabályokba, mondta Lázár János, miután bejelentette: ötpárti tárgyalást kezdeményez a választási eljárási, illetve a pártfinanszírozási törvényjavaslatról a Fidesz. Az ellenzék kétkedő az üggyel kapcsolatban: az MSZP és az LMP politikusai is emlékeztettek, eddig egyetlen ellenzéki javaslatot sem vett figyelembe a kétharmad.

A szocialista Lukács Zoltán közölte, ha a Fidesz hajlandó az egyeztetés nélkül elfogadott jogszabályokat – így az alaptörvényt is – újratárgyalni, az MSZP hajlandó egyeztetni. Lázár János és a Fidesz német nyomásra lett nagy “nagyvonalú”.

Kormányra kerülése óta szinte soha nem vette figyelembe az ellenzéki pártok véleményét a Fidesz, az utóbbi hetekben azonban Lázár János többször kijelentette: a még hiányzó sarkalatos törvényekről nem magukban akarnak dönteni. A kormánypárt frakcióvezetője bejelentette: ötpárti tárgyalást kezdeményez a választási eljárási-, illetve pártfinanszírozási törvényjavaslatról, és a jogszabályokba akár a szocialisták javaslatait is készek beépíteni. A Fidesz ugyanis érdekelt abban, tette hozzá, hogy ezekben a kérdésében mindenki elmondhassa saját szempontjait.

Lázár a Népszabadságnak néhány hete adott interjújában még azt mondta, a Fidesz elnöksége döntött úgy, hogy a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben ötpárti tárgyalást kezdeményeznek. Majd berlini látogatásáról hazatérve a frakcióvezető bevallotta, német tárgyalópartnerei kértek a kormánypárttól több “nagyvonalúságot” a belpolitikai viszonyokban, a parlamenti erőkkel kialakított kapcsolatokban. Lázár ennek jegyében hirdette meg az egyeztetést a két sarkalatos törvényről. A Fidesz frakcióvezetője reményét fejezte ki, hogy az ellenzék nyitott lesz az ügyben.
A kétharmad a kormányváltás óta egyetlen ügyben sem vette figyelembe az ellenzék akaratát – reagált a felhívásra Mesterházy Attila.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője úgy vélte, nehéz lesz a választási eljárási törvényről érdemben tárgyalni, amikor az alapjait jelentő választójogi törvényt elutasítják. A szocialista Lukács Zoltán lapunknak kijelentette: támogatandó, hogy a Fidesz végre rájött rájött, a nemzet nem csak a Fideszből áll, azonban ez így nagyon kevés. A frakcióvezető-helyettes szerint a kormánypártnak sok mindent kellene tennie azért, hogy újra demokratának mondhassák magukat.

Eddig senkit nem hallgattak meg, hanem önhatalmúlag, pártutasításra alkották meg a törvényeket, ezért furcsa, hogy hirtelen demokraták lettek. Akkor hajlandók Lázárékkal közös asztalhoz ülni, ha a Fidesz az ellenzékkel elkezdi újratárgyalni az áteröltetett jogszabályokat: a médiatörvényt, a munka törvénykönyvét, az adótörvényeket, a független intézmények élére kinevezett pártkatonák ügyét, a köznevelési és a felsőoktatási törvényt. Adják vissza az Alkotmánybíróság jogköreit és függetlenségét, illetve vonják vissza azokat a jogszabályokat, amelyeket egyéni indítványként adtak be – szólított fel Lukács, aki szerint az ötpárti tárgyalások legfontosabb feltétele az egypárti alaptörvény visszavonása lenne. Ezek nélkül Lázár ajánlata szánalmas porhintés – tette hozzá a szocialista frakcióvezető-helyettes.

Az LMP is részt vesz az ötpárti egyeztetésen, bár hiteltelennek tartják Lázár javaslatát. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes arra figyelmeztetett, hogy az egyeztetés színhelye az Országgyűlés, amelynek a házszabályát december végén a Fidesz úgy határozta meg, hogy gyakorlatilag bármilyen törvényt el tudnak fogadtatni az ellenzéki vélemények félresöprésével. Jávor Benedek, az LMP képviselőcsoportjának vezetője az MTI-nek azt mondta: mára a kormánypárt is belátta, hogy az elmúlt másfél-két év jogalkotási gyakorlata tarthatatlan. Hozzátette, örülnek, hogy közel két évvel a választások után a Fidesz “lassan felismeri, hogy miről szól a parlamentáris demokrácia”, bár ennek eddig is így kellett volna működnie. Az őszinte szándékot azonban az LMP sem látja, amíg olyan jogszabályok vannak hatályban, mint például a Fidesznek kedvező választási törvény.

Lassan az egész parlamentáris demokrácia egy bábszínházra kezd hasonlítani – mondta még decemberben az LMP-s Schiffer András. Az LMP korábbi frakcióvezetője úgy vélte, szükség lenne az ötpárti egyeztetésre, mert az ország pozícióját erősítené, ha a külföld látná a széles egyetértést. Hozzátette: ha már Orbán Viktor ilyen helyzetbe sodorta az országot, felelősen kell viselkednie. Schiffer a jegybanktörvény apropóján azt mondta, nemcsak ezt, de a többi fontos jogszabályt is saját képviselőivel fogadtatta el a kabinet. Az alaptörvényről csupán látszat “nemzeti konzultáció” zajlott, míg a többi jogszabállyal kapcsolatban még ilyesmi sem történt.

A frakcióval még nem rendelkező Demokratikus Koalíció (DK) szintén feltételhez kötné a tárgyalást. Molnár Csaba, a párt alelnöke kijelentette, ehhez a Fidesznek vissza kellene vonnia az egypárti alaptörvényt, valamint az összes többi, ellenzéki vélemények figyelembevétele nélkül elfogadott kétharmados jogszabályt.

Pedig dübörgött a törvénygyár, december utolsó heteiben egyebek mellett elfogadták a szinte folyamatosan bírált új választójogi törvényt, az igazságszolgáltatásra vonatkozó szabályokat, így alakulhatott meg az Országos Bírósági Hivatal, amelyiknek irányítója, (Szájerné) Handó Tünde bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot. December 30-án pedig a kormánypárti képviselők többek között újra megszavazták az Alkotmánybíróság által közjogi érvénytelenség miatt megsemmisített egyházügyi törvényt, valamint az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, közöttük azt, hogy az MSZP felelős az MSZMP bűneiért.

Részt vesznek a Fidesz által meghirdetett ötpárti egyeztetésen?

Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese: Két törvényért nem adjuk el magunkat. Ha a Fidesz komolyan egyeztetni akar, akkor kezdjük azzal, hogy újratárgyaljuk egyebek mellett az alaptörvényt, a választójogi törvényt és a munka törvénykönyvét. Mi ezt már elmondtuk, most a kormánypárt térfelén pattog a labda. Ha kedvező a válasz, szívesen egyeztetünk, de Lázár János színházába nem megyünk el bohócnak.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese: Az LMP nyitott arra, hogy kisebb legyen a szemben állás a kormánypártok és az ellenzék között, ám ehhez nem elég egy ötpárti egyeztetést összehívni, elsőként meg kellene változtatni a házszabályt. Az egyeztetés ugyanis az Országgyűlésben folyik, amelynek a házszabályát december végén úgy határozta meg a Fidesz, hogy az ellenzék véleményének figyelembe vétele nélkül bármilyen törvényt el tudnak fogadtatni.
forrás:népszavaonline.hu

Leave a Reply 1114 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: