< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán, az EU vízvezeték-szerelője

| Mobile | RSS

Orbán, az EU vízvezeték-szerelője

Kósa Lajos tegnap odacsapott. Szórta a sallereket rendesen. Meglehet, csak a debreceni polgármesternek – meg a köztévé Lényeg című műsorában neki asszisztáló műsorvezetőnek – nem tűnt fel, hogy valójában olyan az egész, mintha Kósa úr hanyatt fekve hányna.

Most nem arra gondolok, hogy van képe kijelenteni a 2011-es költségvetési hiánycél megtartásáról, hogy siker. Hiszen valóban siker volt. Más kérdés, hogy a nyugdíj-megtakarításokat kellett lenyúlni hozzá. Andor László becstelenségéről ítéletet mondani – ez volt ilyen önlehányó-hangulatú a Fidesz ügyvezető alelnöke részéről.

Andor valóban nem volt ott azon az ülésen, amelyen az Európai Bizottság szavazott arról, hogy Magyarország elveszítse a kohéziós támogatásokat. Így aztán nem is kellett hazája ellen szavaznia. Ha ott van, akkor – európai biztosként – nem lett volna más választása. Ugyanis az Európai Bizottságban a biztosok nem képviselhetik hazájuk érdekeit. Ezt persze Kósa hosszabb távon elintézheti majd egy pökhendien odavetett, gúnyos hangú bocsánatkéréssel. Azt azonban nem nagyon tudja majd lemosni pártjáról, hogy valójában nekik köszönhető a támogatás megvonása.

Évekkel ezelőtt felújítottam a lakást. Akkor dolgozott nálam egy vízvezeték-szerelő, aki állandóan azt duruzsolta a fülembe: ugyan, álljak már a sarkamra, ne fizessem ki a kőművest, ha lassan dolgozik; rúgjam ki fizetés nélkül a villanyszerelőt, mert nem végzett szép munkát. Sajnos éppen ő volt az, aki kissé többet vállalt, mint amennyit el tudott végezni. Megfogadtam a tanácsát, a sarkamra álltam, és egy vasat nem kapott.

Pontosan ez történt a kohéziós támogatások esetében is. Orbán Viktor a Gyurcsány-kormány regnálása alatt azt kérte Brüsszeltől, hogy ne folyósítsák a nekünk járó támogatás összegét. Bizonyára Kósa Lajos szerint ekkor nem volt becstelen, sem hazaáruló.

Aztán hazánk EU-elnöksége alatt volt egy magyar javaslat, amelynek kidolgozása Kármán András államtitkár nevéhez fűződik, és nagy sikerként könyvelték el, hogy sikerült keresztülvinni az Európai Parlamenten. Ennek alapján lehet most kirántani a támogatásokat a magyar állam zsebéből. Kósa ezzel kapcsolatban sem emlegetett becstelenséget.

A nagy magyar állami vízvezeték-szerelő tehát pofára esett – követelte a támogatások megvonását, majd megmutatta, hogyan lehet ezt gyakorlatban is kivitelezni. Aztán, hozzám hasonlóan, az EU éppen akkor állt a sarkára, amikor a vízvezeték-szerelőre került a sor. Persze amit a Fidesz tesz, az nem hazaárulás, nem becstelenség, nem szabadságharc. Kósa szerint. A lényeg, hogy Debrecenben lesz új stadion.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 1144 megnézve, 1 alkalommal mai nap |