< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tavasszal drágul a baromfi

| Mobile | RSS

Tavasszal drágul a baromfi

2012. február 27. | 1 Hozzászólás | Közélet

A takarmányok árának és a kiadásoknak az emelkedése miatt negyven-ötven forinttal lesz drágább a csirke- és pulykamellfilé – írja a Népszabadság. A baromfitartók megérezték a február közepi, szokatlanul hideg napokat is.

A csirke- és pulykamellfilé kilója legalább 40-50 forinttal drágul, a combnál 20-30 forintos áremelkedés várható – közölte Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke a hétfői Népszabadságban. A takarmányok árának emelkedése és a növekvő egyéb kiadások miatt a 2011-ben jól teljesítő ágazat képtelen lesz az ismétlésre ebben az évben.

A terméktanács mérlege szerint 2010-ben 410-420 milliárd forint értékben 465 ezer tonna baromfit vásároltak és dolgoztak fel (ez a hazai termelés 92-95 százaléka). Ebben az évben kevesebb baromfi kerül a feldolgozókba, mert a takarmányárak már most 10-18 százalékkal megemelkedtek. Gyarapítja a kiadásokat az energiraárak és a munkaerő költségeinek a növekedése is. A baromfitartók megérezték a február közepi, szokatlanul hideg napokat is.

A terméktanácsnál úgy gondolják, még akkor is szükség van az áremelésre, ha ez a fogyasztás csökkenéséhez vezet. A Népszabadság úgy tudja, hogy az import sem nyomhatja le az árakat, ugyanis a téli hideg és a takarmányárak emelkedése egész Európát érinti, ráadásul a gyengélkedő forint sem hozza meg az importkedvét.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 1172 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: