< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kossuth-kiflik versenyét hirdeti meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum

| Mobile | RSS

Kossuth-kiflik versenyét hirdeti meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum

2012. március 5. | 1 Hozzászólás | Kultúra

Kossuth-kiflik versenyét hirdeti meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum: a szabadságharc vezéregyéniségének személyét középpontba állító
kiflisütő-versenyt rendeznek március 15-én. A megmérettetésen induló
sütemények közül szakértők választják majd ki a “legkossuthabb” kiflit.

Kossuth Lajos kedvenc süteménye, a Kossuth-kifli az 1840-es években vált közkedvelt édességgé. Kossuth a pozsonyi országgyűlés idején gyakran szállt meg a Zöldfa fogadóban, melynek tulajdonosa Palugyay Jakab volt. A “pozsonyi Gundelként” emlegetett vendéglős sütötte meg először a pozsonyi kifli mandulás változatát, mely Kossuth Lajos kedvence lett.

Kossuth olyannyira kedvelte a fogadót, hogy 1848. március 17-én a Zöldfa erkélyéről hirdette ki a márciusi törvényeket és mutatta be az erkély alatt összegyűlt tömegnek az első magyar független miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Az erkélyt a két világháború között Magyarországra szállították, ma a ceglédi református nagytemplom kertjében látható.

A Kossuth-kiflisütő verseny megmérettetésére saját sütésű kiflivel lehet nevezni az ünnepnapon. A sütkérezésre nyitott Kossuth-tisztelő honleányok és honférfiak által készített édes műremekek “bemutatására” és persze majd elfogyasztására a március 15-ei ünnepen kerül sor. Az első helyezett kifli-sütő múzeumi ajándékcsomagot kap sütőtudománya elismeréseként.

Medgyesi Konstantin

sajtóreferens

Móra Ferenc Múzeum, Csongrád Megyei Múzeumok

Leave a Reply 354 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: