< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Visszaesett a jelentkezések száma

| Mobile | RSS

Visszaesett a jelentkezések száma

2012. március 6. | hozzászólás | Kultúra

Bővebben a mai Magyar Hírlapban

Kevesebben tanulnának tovább a felsőoktatásban, de 109 ezren még így is regisztráltak

Jóllehet több mint harmincezerrel kevesebben jelentkeztek az idén valamely felsőoktatási intézménybe, a jelentkezők kisebb száma nem példa nélküli az utóbbi években.

A felsőoktatásba jelentkezők tegnapig regisztrált száma 109 ezer – közölte az első részadatok alapján az Oktatási Hivatal (OH). A leendő felvételizők közül 71 ezren elektronikus úton jelentkeztek, 38 ezren pedig hagyományos módon, papíron küldték el a szükséges dokumentumokat. Noha a jelentkezők száma majdnem 32 ezerrel marad el az előző éviekétől (2010-ben és 2011-ben is több mint 140 ezren szerették volna megkezdeni felsőfokú tanulmányaikat), a visszaesés ellenére ez nem példa nélküli az elmúlt évtizedben. Körülbelül ugyanennyien szerettek volna 2007-ben bekerülni valamely felsőoktatási intézménybe, 2008-ra pedig százezer alá csökkent a jelentkezők száma.

A hivatal hangsúlyozta, miközben érettségi vizsgára 87 ezren jelentkeztek az idén, a felvételik eredményeinek függvényében minden lehetőség adott ahhoz, hogy a korábbi évekhez hasonlóan szeptemberben majdnem százezren kezdjék meg felsőfokú tanulmányaikat. A felvettek közül mintegy hetvenezren tanulhatnak majd teljes vagy részleges állami ösztöndíjjal.

Az OH ugyanakkor jelezte, hogy a felvételi jelentkezések feldolgozása folyamatos, a postai úton beérkező jelentkezési lapok és az online jelentkezők által benyújtott hitelesítő adatlapok összesítése nem fejeződött be, és a postán keresztüli jelentkezések beérkezésére még ezen a héten is számítanak. A hitelesítés határideje viszont tegnap lezárult: azoknak a kérelme érvénytelenné válik, akik elektronikus úton adták be jelentkezésüket, és tegnapig nem hitelesítették azokat.

A felsőoktatásba jelentkezők pontos számáról, valamint a jelentkezések intézmények és szakok közti megoszlásáról a végleges adatokat a kormányrendelet értelmében április közepén teszi közzé az Oktatási Hivatal.
Demográfiai problémák

Csak Európával közösen lehet megújítani a felsőoktatást – jelentette ki tegnap Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az Országgyűlésben a KDNP-s Michl József interpellációjára válaszolva. Michl azt kérdezte, hogyan változik a felsőoktatásról szóló hazai és nemzetközi kommunikáció Hoffmann múlt heti, brüsszeli látogatása után. Az államtitkár közölte, az elmúlt időszakban problématérkép készült a felsőoktatásról, amely világosan utal a megoldandó gondokra. Ezek közül a demográfiai visszaesést nevezte a legsúlyosabbnak, ami az utóbbi néhány évben már az érettségizők és a hallgatók számában is megmutatkozott. Hoffmann Rózsa szerint az új nemzeti felsőoktatási törvény kiutat mutat majd a problémákból. (MH)

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 368 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: