< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Vizsgálatok – NFH- a csecsemő s kisgyermek ruházati termékeknél.

| Mobile | RSS

Vizsgálatok – NFH- a csecsemő s kisgyermek ruházati termékeknél.

2012. március 9. | 1 Hozzászólás | Fogyasztóvédelem

A sajtótájékoztató központi témája a textiltermékek címkézésének a jogszabályban előírt meglétének, tartalmának ellenőrzése, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató vállalkozások kiszűrése volt a cél. – fejtette ki a beszámolójában Dr. Fülöp Zsuzsanna az NFH szóvivője. Majd így folytatta: kiemelt figyelmet fordítunk a csecsemők s a kisgyermekek ruházatának – termékeinek- kontrolljára, mivel ők a legkiszolgáltatottabbak a gátlástalan kereskedőknek.

„A hatóságunk 2010-ben a nyersanyag összetételére vonatkozóan elvégzett 50 csecsemő s kisgyermek –ruházati termékek vizsgálatánál 47 db (94%) esetében állapította meg hogy a címkén megadott nyersanyag-összetételre vonatkozó tájékoztató nem felel meg a valóságnak” Több termékeknél pl., a női sálak esetében 6 termékeknél (37.5%)- a nem felelt meg az előírásoknak.

Fontosnak tartom, hogy az Európai Gazdasági Térségen kívül gyártott harmadik országból származó termékek esetében címkézési hiányosságok sokkal gyakrabban fordulnak elő. Kiemelném:- Az NFH folyamatosan ellenőrzi e „100% pamut” jelöléssel ellátott ruhaneműket, ami sajnos nem minden esetben pamutból készül!

A címkék sokasága megtévesztő a vásárlók számára!

Az eligazodás szinte lehetetlen, s ezért is állandó ellenőrzés alatt állnak a pl., a felsőruházati termékek. A távol-keletről származó ruházatok esetében a kezelési útmutatások gyakran megkérdőjelezhetők! A kereskedők néha saját címkékkel ellátott termékeket forgalmaznak, s ezzel a címke dömpinggel megtévesztik a tudatos vásárlót.

A jogszabály háttér ebben a témában jelentős változásokon ment keresztül (2008- ban) A nyersanyag összetétel a textiltermékeknél a 25/2005 (IV.259.) GKM rendelet alapján a világosan olvasható egységes írásképben, magyar nyelven kell megadni. Pl.,. A bélelt termékek esetében a főbélésanyag összetételét is jelölni kell.

Mit tehet a fogyasztó?

A termékeket visszaviheti az üzletbe, s akár vételár visszatértét is kérheti. Továbbá lehetősége van a fogyasztóvédelmi hatóság megyei felügyelőségeinél bejelentéssel élni!

A hatóság egy eljárást folytat le, amelyben megvizsgálja a bejelentett- észlelt problémát. E tények megállapítása szankciókat – pénzbírságot vonhat magával. Szankcióknak igen is van hatása!
A kis –és középvállalkozásokkal szemben első esetben tapasztalt jogsértés esetében nem szabható ki pénzbírság.

A Fecsegő Magazin kérdésére, hogy hogyan lehetne kiszorítani a silány kínai portékát a hazai piacokról, a szóvivő válaszából kiderült: – egyre nehezebb,(!) mivel a hazai piacok közszereplői a szegények, a munkanélküliek, a seftelők Kánaánja.

2012.március 08 -oil-

Leave a Reply 2728 megnézve, 3 alkalommal mai nap |