< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: NFH vizsgálja az e-cigarettákat

| Mobile | RSS

NFH vizsgálja az e-cigarettákat

2012. március 13. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság március elsejével rendelte el azt a vizsgálatot, amely az e-cigaretták forgalmazásával összefüggő kereskedelmi kommunikációra, illetve a készletekben árusított, hálózatról működő akkumulátor-töltők biztonsági ellenőrzésére terjed ki. Az e-cigaretták forgalmazásával kapcsolatos aggályok nem csupán a termék használatával összefüggő egészségügyi kockázatok kapcsán merülnek fel, hanem a készletben árult akkumulátortöltőkkel is előfordulhatnak biztonsági problémák.

A korábbi években a hatóság több, más típusú termék, elsősorban adapteres villamos játékok, kerékpárok, rollerek akkumulátor-töltőjének biztonsági vizsgálatát végezte el, és valamennyi témavizsgálat során találtak a szakemberek olyan eszközöket, amelyekről a laboratóriumi vizsgálatok biztonsági problémákat tártak fel.

Figyelemmel arra, hogy az e-cigaretták forgalmazására vonatkozóan jelenleg direkt szabályozás nincs, a különböző csatornákon az országba érkező termékek esetében kiemelten fontos a biztonsági ellenőrzés. A laboratóriumban a hatóság azt vizsgálja, hogy az akkumulátortöltők megfelelnek-e az érintésvédelmi követelményeknek, hogy rendeltetésszerű használatuk során nem jelentenek-e kockázatot.

A termék tartozékainak vizsgálata mellett az ellenőrzés kiterjed az e-cigaretták kereskedelmi kommunikációjára, a termékkel összefüggő reklámtevékenységre is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által a tegnapi napon kiadott közlemény* is rávilágít arra, hogy az ilyen típusú termékek használata esetén is felmerülnek egészségügyi kockázatok, így a termék reklámozása során – a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény rendelkezései értelmében – jogszabálysértő az olyan tartalmú reklám, amely az e-cigarettát egészséges termékként hirdeti, illetve amelyik fogyasztása esetén a kockázat hiányára vonatkozó megállapításokat tartalmaz. A nikotin tartalmú kapszulával működő termékek reklámjában tehát nem fogalmazható meg olyan állítás, amely szerint az e-cigaretta használata teljesen veszélytelen, vagy kifejezetten egészséges a használó számára.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye

Amit az elektromos cigarettáról tudni kell

A dohányzás miatti egészségveszteség mérsékelése, a dohányzás megelőzése, a dohányzásról való leszokás elősegítése, a dohányfüst expozíció csökkentése kiemelt népegészségügyi prioritás világszerte, így hazánkban is. A szabályozás szigorodása, a megváltozott egészség- és szociális kultúra elősegíti, hogy egyre kevesebben szoknak rá a dohányzásra, és egyre több dohányos próbálja letenni a cigarettát.

A folyamatok kísérőjeként megnőtt az ún. elektromos cigaretták (és a velük egy tekintet alá eső egyéb elektromos nikotinbevitelt szolgáló eszközök) forgalmazása. Az e-cigit alternatív nikotinpótló eszközként reklámozzák, olyan termékként, amely segítséget nyújt a leszokásban.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága fontosnak tartja, hogy az e-cigaretta vonatkozásában tájékoztatást adjon kiemelve a lakosság egészsége és biztonsága szempontjából legfontosabbakat:

1. Az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatása számos kockázatot hordoz. A legújabb vizsgálatok az egészségre ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között.

2. Az e-cigarettákban levő összetevők közül a nikotin olyan farmakológiai hatású anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik, összhangban az európai uniós rendelkezésekkel. A jogszabály szerint az ilyen termékeknek keresztül kellene menniük a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljáráson. Az engedély kiadása után pedig meg kellene felelniük többek között a gyógyszergyártásra, gyógyszerforgalmazásra, és a gyógyszerek reklámozására és mellékhatás-figyelésére vonatkozó uniós előírásoknak, továbbá alkalmazásuk a dohányzásról történő leszokás részeként az orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján/felügyelete mellett történhet. A nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység.

3. A nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is a halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált, így a fogyasztó egy nem megfelelően működő e-cigaretta esetében nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb az eszközzel kapcsolatos – testi épséget veszélyeztető – (pl. robbanással járó) technikai probléma merülhet fel.

4. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy minden olyan nem dohányterméknek minősülő termék, amely nikotint tartalmaz, és nem gyógyszerként van forgalomban, a fenti okokból illegálisnak tekintendő.

5. Az Egészségügyi Világszervezet is nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról történő leszokás legitim eszközének, hiszen nincs bizonyíték, amely igazolná ezen eszközök biztonságosságát és a leszokást elősegítő hatásosságát.

Javasolt tehát, hogy a leszokni vágyók lépjenek kapcsolatba orvosukkal, gyógyszerészükkel annak érdekében, hogy információt nyerjenek a dohányfüggőség kezelésére szolgáló megfelelő megoldásokról.

(Forrás: Egészségügyért Felelős Államtitkárság)

Leave a Reply 1411 megnézve, 1 alkalommal mai nap |