< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Improvizációs előadások fesztiválja

| Mobile | RSS

Improvizációs előadások fesztiválja

2012. március 20. | 2 hozzászólás | Kultúra

Színház. Sokan még idegenkednek a meg nem írt színdaraboktól, de a fiatalok vevők az interaktivitásra
Akárcsak tavaly, most is a Momentán Társulat a kitalálója és megalkotója a színpadi rögtönzésre épülő Impro7 elnevezésű Improvizációs Fesztiválnak.
A műfaj egyre népszerűbb hazánkban is, de még mindig sokan idegenkednek annak interaktív jellegétől – véli Kiskovács Attila, a társulat tagja. A szokatlan mustra március 23-án kezdődik Budapesten.

A színpadi improvizáció, vagyis amikor a játszók nem egy meglévő szövegkönyvből vagy színdarabból indulnak ki, hanem a közönség ötletei és élményei alapján rögtönöznek, manapság egyre többeket vonz. Hogy miért? Talán mert a közönség bevonása és a mindennapi életszerű helyzetek okán sokkal inkább úgy érezzük, hogy rólunk szól, mondhatni tükröt állít nekünk. Ebből fejlődött ki az úgynevezett lélekszínház – hívjuk alműfajnak –, amely tudatosan hétköznapi feszültségeink megjelenítéseire, ezáltal levezetésére épít. Népszerűsége azzal is magyarázható, hogy kerüli a művészszínház jelleget, eltökélt célja a szórakoztatás, vagyis a humor, a könnyedség és az empátia mint megoldás az adott problémára. Az elmúlt 10-15 évben mind a kereskedelmi, mind a közszolgálati csatornák is látványosan felkarolták ezeket a darabokat. „Külföldön komoly hagyománya van az improvizációs színháznak, de itthon is évről évre többen jönnek be az előadásainkra. Jellemzően a társulatunkkal egykorú, 30-35 éves fiatal felnőtteket vonzzák a darabjaink, és az is látható, hogy csoportosan szeretnek megérkezni a színházunkba” – mondta lapunknak Kiskovács Attila, a társulat tagja. A művész hozzátette, természetesen csak azokat a nézőket vonják be a darabba, akik hajlanak arra.

Érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy ez az előadástípus másfajta agyműködést igényel, mint a színészeké, ezért elmondható, hogy a képzett színészeknek csak egy része tud jól rögtönözni. Ezt látszik meghazudtolni az Operettszínház színészeinek zenés improvizációs produkciója, amely látható lesz az idei hétnapos fesztiválon.

A március 23-án kezdődő mustrán fellép a play back színház nagyöregjeiből álló Pszínház, eljön egy pécsi egyetemistákból álló társulat, továbbá a Még 1 Mesét Akciócsport és Nyeső Mari is bemutatkoznak. Láthatók lesznek a Gyilkosok, az Itt és Most, valamint a győri Import Impró és a magas szintű improvizációs kóruséneklésről ismert Soharóza kórus, valamint Földessy Margit vezetésével az IMposztorok PROdukciója is. Bemutatkozik az Impró és Kontra, de természetesen fellép a rendezvény házigazdája és szervezője, a Momentán Társulat is.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 383 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: