< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Négy és fél év börtönt kapott Damu Roland

| Mobile | RSS

Négy és fél év börtönt kapott Damu Roland

2012. március 20. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár


Négy év fél év börtönre ítélték, és öt évre eltiltották a közügyektől Damu Roland színészt ügyének keddi másodfokú tárgyalásán. A bíróság ezzel enyhítette a korábbi ítéletet, amelyet élettársa bántalmazása miatt kapott. Damunak kell megfizetnie egymillió forintot a másfél milliós perköltségből.

Tüntetők fogadták a nemi erőszakkal vádolt Damu Rolandot a Fővárosi Törvényszéken, ahol jogerős ítéletet hirdetett a bíró a színész ügyében. Damu 4,5 év börtönt kapott, és öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától. A családon belüli erőszak ellen küzdő Patent Egyesület halott asszonyokat és lányokat jelképező piros bábukkal fejzte ki szolidaritását P. Tímeával, aki feljelentette a színészt erőszak és súlyos testi sértés miatt. Még az ítélethirdetés alatt is folyamatosan doboltak az egyesület tagjai.

A másodfokú per idén március elején kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, ahol Damu Roland az utolsó szó jogán csak annyit mondott: “Nem próbáltam megerőszakolni P. Tímeát, és nem is erőszakoltam meg, nem tartottam fogva soha. Ártatlannak tartom magam, nagyon bízom az igazságszolgáltatásban.” A színész első fokon hat év börtönre és hat év közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság. Tudósítónk helyszíni beszámolója szerint a színész rázkodva, könnyeivel küszködve fogadta végül a másodfokú, négy év hat hónap börtönt kiszabó ítéletet.

Pornóval készült az ügyvéd

Damu Roland ügyvédje, Ruttner György a másodfokú tárgyaláson tizenkét tanú kihallgatását és több új szakértő kirendelését kérte, de a bíró ezeket az indítványokat mind elutasította. A bíró nem engedte azt sem, hogy az ügyvéd a perbeszéde közben levetítse azt a pornófilmet, amellyel illusztrálni akarta Damu ártatlanságát.

Ruttner szerint az elsőfokú ítélet nem volt megalapozott, mert például P. Tímea vallomásának megfelelően nem történhetett meg az erőszakos közösülés, és ezt szerette volna egy pornófilmmel is bebizonyítani. “Profi pornószínészeket kértünk fel arra, hogy bizonyítsák, fizikailag képtelenség úgy megerőszakolni egy nőt, ahogy az az ítéletben szerepel. Álló helyzetben nem lehet behelyezni a férfi nemi szervet úgy, ahogy a sértett leírta” – magyarázta több mint négyórás védőbeszédében a színész ügyvédje, aki ábrákkal is bemutatta az esetleges erőszakot.

A másodfokú per első tárgyalási napján Damu Roland ügyvédje az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését vagy Damu felmentését szerette volna, P. Tímea ügyvédje pedig a döntés helybenhagyását kérte. Ruttner az elsőfokú ítéletről kijelentette, hogy szerinte “jogilag egy silány fércmunka”.

Állítólag évekig rendszeresen verte élettársát

Damu Rolandot tavaly ősszel első fokon hat év börtönre és hat év közügyektől való eltiltásra ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság, mert bűnösnek találták súlyos testi sértésben, erőszakos közösülésben és személyi szabadság korlátozásában. Néhány nappal ezelőtt a Központi Nyomozó Főügyészség cáfolta azokat a sajtóinformációkat, hogy új eljárás indulhat, mert vizsgálatot indított annak az állampolgári bejelentésnek a tartalma miatt, amely szerint családi vagy rokoni kapcsolat lehet a Damu Rolandot első fokon elítélő bírónő és az ügy sértettje, a színész volt barátnője között.

A harminchat éves sorozatszínészt 2010. november 18-án vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt, majd két nappal később az elsőfokú bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. A vád szerint Damu Roland 2008 szeptemberétől 2010 októberéig – kisebb-nagyobb megszakításokkal – a bántalmazott nő élettársa volt, és rendszeresen alakult ki köztük tettlegességig fajuló konfliktus. A vádirat azt is tartalmazza, hogy 2010 őszén a színész ki akart békülni a nővel, a vita azonban elfajult, és a férfi folyamatosan ütlegelte, rugdosta volt élettársát. A nő megpróbált ellenállni, de a vád szerint Damu – folytatva a bántalmazást – közösült vele.

A nő a lakásból nem tudott elmenekülni, mert a színész az ajtót kulcsra zárta, és a történtek után csak hosszas könyörgésre engedte el volt élettársát a lakásból. A bántalmazás következtében a nő az arcán, a nyakán, a jobb felkarján, a bal bokáján, a jobb térdhajlatán és a hátán szenvedett el zúzódásos, bevérzéses sérüléseket. A 28 éves nőt mentők kórházba szállították, ahonnan értesítette a rendőrséget, és feljelentette volt barátját.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 433 megnézve, 1 alkalommal mai nap |