< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán gazdasága: elértéktelenedő keresetek, sorvadó munkahelyek

| Mobile | RSS

Orbán gazdasága: elértéktelenedő keresetek, sorvadó munkahelyek

Orbán gazdasága: elértéktelenedő keresetek, sorvadó munkahelyek

Egy munkásnak 108 ezer forint a nettó átlagbére, és többet nem tud kikaparni a növekvő adóterhelés miatt, a beígért egymillió munkahely pedig sehol, ellenben 38 ezer állás elveszett.

Mintegy 9 ezer forinttal ugrott meg a bruttó átlagkereset az egy évvel ezelőttihez képest: míg 2011 januárjában átlag 210,17 ezer forint szerepelt a fizetési papírokon, 2012 januárjában 219,1 ezer forintra hízott ez a summa. A jelek szerint azonban a 4,3 százalékos növekedés csalóka, ugyanis a keresetek reálértéke erőteljesen csökkent – többek között az adó- és járulékterhek szárnyalása, illetve az adókedvezmények rendszerének átalakítása miatt. (Példának okáért az átlagos adóterhelés 38 százalékra emelkedett, miközben az adójóváírással, pontosabban annak beszüntetésével 2011-ben 383 milliárd forintot spórolt a kormány. Igaz, ha a kabinet állja a szavát, akkor ennek az összegnek a felét visszacsorgatja kompenzációképpen. Egyelőre annyi biztos, hogy 2012. januárban a költségvetés teljes munkaidős alkalmazottjainak 56 százaléka könyvelhetett el átlagosan 10,3 ezer forint ellentételezést.)

A jelek szerint Magyarországon a piacról érdemesebb élni – a versenyszférában az átlagbér 225 ezer forintra rúgott, míg a költségvetési szervek dolgozóit átlagosan csak 206,8 ezer forint illette meg. A piacon a pénzügyesek és a biztosítási foglalkozók hasítottak, bruttó járandóságuk 493,3 ezer forint körül alakult, a bérdobogó második helyére az informatikából és kommunikációból élők kapaszkodtak 390,8 ezer forintos fizetéssel, míg a harmadik helyen az energetikai iparban dolgozók állnak, 334,4 ezres fizetéssel. A legcudarabbul a jelek szerint a szálláshelyek és különböző szolgáltató ágazatok alkalmazottai jártak, őket átlagosan bruttó 137,3 ezer forint illette meg. (Megjegyzendő: ezt azért – legalábbis a munkaadók szerint – gyakran jelentős borravaló fejeli meg.)

Így a nettó keresetek sem szárnyaltak, átlagosan 141600 forintot vittek haza a dolgozó magyar emberek. A jelek szerint a fizikai munkát kevésbé honorálja a piac, mert a kétkezi munkából élők átlagosan 108 ezer forintot vihetnek haza, míg a szellemi munkások 181,7 ezer forintért robotolnak.

És a jelek szerint egyre kevesebben keresik meg ezt a pénzt, ugyanis összességében 38,6 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint 2011 januárjában. A legnagyobb vérveszteséget a versenyszféra legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásai szenvedték el: e cégek 31,8 ezer embert kényszerültek elküldeni, így jelenleg 1,799 millió embernek adnak kenyeret.

A költségvetési szférában 680 ezer embert tart el – 12,5 ezer fővel kevesebbet, mint tavaly januárban. (Az említett 680 ezer “költségvetési alkalmazottból” 16 ezer volt közfoglalkoztatott, ám zömük részidőben robotolt, teljes munkaidőben – márpedig a közszféra átlagkeresetének szintjét csak ez befolyásolja – alig 4,8 ezren dolgoztak, mintegy bruttó 57 ezer forintért. A képet csak a nonprofit szektor javítja kicsit – a terület majdnem 6 ezer fővel foglalkoztat többet, mint tavaly.
forrás:népszavaonline.hu

Leave a Reply 365 megnézve, 1 alkalommal mai nap |