< Böngészés > Főoldal / Nav, Riport / Blog article: Aktuális kérdések Vargáné Dr. Veszelovszky Zsuzsanna a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgató helyettes asszonyhoz

| Mobile | RSS

Aktuális kérdések Vargáné Dr. Veszelovszky Zsuzsanna a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság főigazgató helyettes asszonyhoz

2012. március 27. | 1 Hozzászólás | Nav, Riport

A beszélgetésünk apropója az ellenőrzési irányok a Nemzeti Adó-és Vámhivatal adóztatási -és vámszerve 2012.évi ellenőrzési feladatairól. Kiemelt feladata a költségvetési bevételek minél teljesebb körű biztosítása, az illegális gazdasági jelenségek további visszaszorítása úgy, hogy az ellenőrzési tevékenység az adózói kör szélesítésén keresztül járuljon hozzá a nemzetgazdaság versenyképességének fokozásához.

– A NAV stratégiai célkitűzése, hogy folytonosan jókora erőkkel legyen jelen az adóztatás frekventált területein! Külső- belső, illetve informatikai, szakmai segítséget is kap a sikeres munkájához. Ha egy pár szóban ismertetné a kontroll szegmenseit!

Az adóhatóság elsősorban az adózás rendjéről szóló törvényben leírt adatszolgáltatásokban foglalt adatok, információk alapján kontrollálja az adózó önadózás során bevallott adóját.

– Hogyan kell érteni, értelmezni, a kockázatosnak minősülő adózót, és, akit adóhatósági felügyelet alá kell vonni. (?) Hallatlan hasonlít egy szocialista – rendőrségi – meghatározáshoz, a ref. – hez!

Az adóhatóság különböző szempontok alapján minősíti az adózókat kockázatosnak. Figyelembe veszi az adózó bevallásait, befizetéseinek elmaradásait, tevékenységi köreit. A fokozott adóhatósági felügyeletnek semmi köze nincs a régi rendőrségi felügyelethez. Az adóhatóság az általa kockázatosnak minősített adózó részére az általános szabályokhoz képest szigorúbb kötelezettségeket írhat elő. Ilyen lehet például a gyakorított bevallás előírása, kötelezés arra, hogy a bevallásokat adótanácsadóval ellenjegyeztesse, vagy az áfa bevallás mellé nyújtsa be a bevallás alapjául szolgáló bizonylatok másolatát.

– Az ellenőrzések epicentruma a nagyarányú költségvetési kárt okozó rétegek felé irányul, s mi a helyzet a szisztematikusan adócsalásból élő mezőgazdasággal – pl több hektáron termelt búza értékesítéssel – foglalkozó őstermelőkkel?

Az adóhatóság rendszeresen ellenőrzi a mezőgazdasági tevékenységet végzőket is. Önmagában több hektáron termelt búza őstermelőként történő értékesítése nem adócsalás.

– Rendkívül sűrűn hallani az álőstermelőkről, a falusi kontárokról… stb.! A piacok közszereplői előtt nem „ismeretes” a számla, valamint a nyugtaadási kötelezettség! Egyes polgármesteri hivatalok nem akarnak szabálysértési eljárást kezdeményezni, (!) s ez által a közérdekű állampolgári bejelentőket lehetetlenítik el! Mi erről a véleménye?

A piacokon értékesítők nyugtaadásra kötelezettek, ezt az adóhatóság rendszeresen ellenőrzi. A nyugtaadás elmulasztása egyébként nem szabálysértés, hanem az adózás rendjéről szóló adókötelezettség megsértése, ami miatt nem szabálysértési, hanem adóhatósági eljárás indul.

– Mi a célja az adózó kapcsolatrendszerének a vizsgálata? Ezek az indikátorok ez előtt hol voltak?

Az adózók kapcsolatrendszerének feltérképezése sok információt adhat az adóhatóságnak. Amennyiben az adózó tulajdonosai korábban olyan társaságokban voltak tulajdonosok, amelyek nagy tartozásokat hátrahagyva megszűntek, akkor nagy a valószínűsége, hogy az újonnan létrehozott adózó is kockázatot jelent.

– Zord feladat az adatok gyűjtése, ami vaskos apparátust igényel. Ennyire rossz a helyzet, vagy a magyar vállalkozások- emberek nem szeretnek adózni, ez által minimalizálódott az állami bevétel? (A sikeres NAV több milliárddal gazdagította a büdzsét! Szerkesztő)

A vállalkozások és a magánemberek sehol a világon nem szeretnek adózni, persze vannak olyan országok, ahol az adózói tudatosság nagyobb, jobban átlátják, hogy az adófizetés közvetve az állampolgárok saját érdekét is szolgálja. Az állami bevétel nem minimalizálódott, természetesen a gazdasági válság okán bizonyos adónemekben a bevétel csökkent. De az egykulcsos személyi jövedelemadó illetve a társasági adó kulcs csökkentése önmagában is – a Kormány szándékának megfelelően – csökkentette az adóbevételt.

– A 2012 évi program kiemelten studíroz az operatív ellenőrzések finomításával, mint bejelentkezés nélküli tevékenység, bejelentés nélküli foglalkoztatások, számla-nyugtaadási kötelezettség vizsgálata, az áru eredetének vizsgálata… stb. Azt suttogják: – a NAV bevonja e preventív munkába a vámszervet?

2011. évtől az APEH megszűnt, és létrejött a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az adó- és a vámhatósági tevékenység egy szervezetben került integrálásra. A NAV tehát egy olyan szervezet, amelynek részét képezi az adóhatóság és a vámhatóság is. Így tehát a NAV nem is vonhatja be a vámszervet a munkájába, mivel eleve részét képezi. A NAV, mint egységes szervezet jár el a preventív tevékenységek ellátása során is.

– A bevallások vizsgálata az ellenőrzések célkeresztjébe került! Miért? Ki s kik ellen irányul? Pletykálják, hogy az ügyvédek, orvosok – zsebből, zsebbe – vannak a fókuszban! Mindenki kezét nem lehet fogni! Erősödni látszik a közérdekű állampolgári bejelentések vizsgálata?

A bevallások vizsgálata mindig is az adóhatósági munka egyik kiemelt feladata volt, ugyanúgy az állampolgári bejelentések kivizsgálása is. Az adóhatóság pletykákkal nem foglalkozik, az ellenőrzéseit a jogszabályoknak megfelelően, kiemelten a minden évben nyilvánosságra is hozott ellenőrzési irányokban foglaltak szerint végzi.

2012.március 27 -oil-

Leave a Reply 3167 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: ,