< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: SAJTÓKÖZLEMÉNY Fokozott adóhatósági ellenőrzés Húsvét előtt

| Mobile | RSS

SAJTÓKÖZLEMÉNY Fokozott adóhatósági ellenőrzés Húsvét előtt

2012. március 30. | 1 Hozzászólás | Nav

Jár-e a piros tojás mellé nyugta, vajon a húsvéti sonka onnan “jött-e”, ahonnan a kereskedő állítása szerint származik – mindez kiderül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavaszi ellenőrzéssorozatában.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága idén április 2-a és május 3-a között folytatja le a már megszokottá vált tavaszi ellenőrzéseit a fővárosban és Pest megyében. Az adóhatóság fokozott jelenlétére számíthatnak a kereskedelmi-, vendéglátói tevékenységet folytató adózók, a tavaszi, illetőleg húsvéti szezonális termékeket árusító vállalkozások, valamint a tojás-, az élelmiszer- és az italáru-forgalmazók, de az adóhatóság revizorai megjelennek a tavaszi rendezvényeken, fesztiválokon is.

Az ellenőrzéssorozatban a NAV regionális szerveinek munkatársai kiemelten vizsgálják, hogy a kereskedők, szolgáltatók bevételeikről adnak-e számlát, nyugtát, a vállalkozások szabályszerűen bejelentik-e alkalmazottaikat, betartják-e a pénztárgépek üzemeltetésére, illetőleg a jövedéki termékek forgalmazására vonatkozó szabályokat és igazolni tudják-e a kínált áru eredetét.

A tavalyi ellenőrzéssorozat alkalmával a legtöbb szabálytalanság (különösen a piacokon, közterületeken árusítók, a szezonális jelleggel megjelenő árusok körében) a nyugta- és számlaadás tekintetében volt tapasztalható, a vizsgált esetek 43%-ában ugyanis nem kaptak bizonylatot az ellenőrök az áru, illetve a szolgáltatás ellenértékéről. Egy évvel ezelőtt az adóhatóság 36 üzletet záratott be és 46 millió forint összegű mulasztási bírságot szabott ki a fővárosban és Pest megyében a szabálytalanságok miatt.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

További információ: Németh Gabriella
szakmai tanácsadó, szóvivő

Leave a Reply 1330 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: