< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Schmittnek elnökként már csak órái vannak hátra Schmitt este lemond a jelek szerint

| Mobile | RSS

Schmittnek elnökként már csak órái vannak hátra Schmitt este lemond a jelek szerint

Schmitt Pál a köztévének ad exkluzív interjút az esti híradó után – mondta Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője a Sándor-palotánál, ahol már LMP-s aktivisták is csatlakoztak az elnök lemondását követelőkhöz.
Schmitt Pál nem sokkal 13 óra előtt távozott a Sándor-palotából. A sajtó nem férhetett a közelébe, mert az államfőt szállító kocsi éppen akkor hajtott el, amikor Kiss Norbert sajtótájékoztatót tartott.

fotó: Origo.hu
Az Origo információi szerint a KDNP-t informálisan már tájékoztatták arról, hogy ma várhatóan bejelenti lemondását a köztársasági elnök.

Egy, az eseményekre rálátó fideszes, és egy a történésekről másodkézből értesült KDNP-s politikus is az mondta péntek délben az Origónak, hogy információik szerint délután valamilyen formában bejelenti lemondását a köztársasági elnök.

A hírportál információi szerint, a kisebbik kormánypártot informálisan már tájékoztatták is erről, a lemondás pontos formájáról azonban még nincsenek információik. A KDNP információink szerint mindenesetre már elkészített és beélesített egy Schmitt Pállal szolidáris, az államfő lemondása miatt sajnálkozó rövid közleményt.

Gyurcsány: Schmittnek elnökként már csak órái, legfeljebb napjai vannak hátra

Gyurcsány Ferenc szerint Schmitt Pálnak köztársasági elnökként már csak órái, legfeljebb napjai vannak hátra, ezért a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus pártoknak már az új államfő megválasztásán érdemes gondolkodniuk.

A volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: mivel a Fidesz-KDNP képtelen volt egyedül alkalmas köztársasági elnököt választani, bár az ehhez szükséges többsége továbbra is megvan az Országgyűlésben, erkölcsi értelemben elveszítette a jogát arra, hogy ismét az ellenzék egyetértése nélkül válasszon államfőt.

A DK ezért azt szorgalmazza, hogy Schmitt Pál utódját a kormánypártok és a demokratikus ellenzék – a szükséges konzultációk után – közösen jelölje és válassza meg. Ennek érdekében a párt petíciót is indít Közös elnököt a közös hazának! mottóval. Emellett jövő kedden nagygyűlést tartanak az elnöki hivatalnak otthont adó Sándor-palota előtt, ahol az emberek ugyancsak kinyilváníthatják akaratukat, hogy Orbán Viktor ne egyedül jelöljön államfőt – tette hozzá.

Göncz Árpád 1990-es megválasztása óta a parlamenti többség minden esetben az ellenzékkel való egyeztetés nélkül választott államfőt, de amíg minden korábbi elnök képes volt arra, hogy az alkotmányos követelményeknek és a nemzet képviseletének eleget tegyen, az Orbán Viktor által jelölt „Schmitt Pál ebbe belebukott” – jelentette ki a DK elnöke.

Az MTI kérdésére úgy válaszolt: ha lesznek pártközi egyeztetések az új államfő személyéről, a DK ott fog jelölteket szóba hozni, és nyitott lesz mások jelöltjeire is, addig azonban „nem szabad emberek sorsával játszani”.

Arra a kérdésre, hogy 2006-os őszödi beszéde után nem kellett volna-e lemondania, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: beszéde „a továbbélő kádári hagyományokkal, és a mutyikkal, féligazságokkal terhelt rendszerváltozással való szembenézés kísérlete volt”. Schmitt Pál ügye – folytatta – ezzel szemben „antiőszöd”: a kádári hagyományok és a rendszerváltozás rossz hagyományainak folytatása.

Arra is emlékeztetett, hogy beszédének nyilvánosságra jutása után bizalmi szavazást kezdeményezett a parlamentben, és megkapta az országgyűlési többség bizalmát. „Schmitt Pálnak most hozzám hasonlóan a parlamenthez kell fordulnia lemondási nyilatkozatával, és kérnie kell a többség támogatását” – mondta, hozzáfűzve: a jelenlegi alkotmányos szabályok szerint ha az államfő benyújtja lemondását, az Országgyűlés azt elfogadhatja vagy maradásra, szándékának megmásítására kérheti az elnököt.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 1225 megnézve, 3 alkalommal mai nap |