< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Elkezdhetik kivinni a pénzt Magyarországról a multik

| Mobile | RSS

Elkezdhetik kivinni a pénzt Magyarországról a multik

2012. március 31. | 1 Hozzászólás | Tudomány/gazdaság

A devizahitelek végtörlesztése és a lejáró államkötvények egyaránt csökkenti a külfölddel szemben fennálló adósságot. A válságadók tompítottak a kivitt jövedelmeken, jövőre azonban megugorhat a szint.

Az állam és a háztartási szektor egyaránt számottevően csökkentett a külfölddel szembeni adósságain a múlt év végén. A bruttó adósság a harmadik negyedévi 109,2 milliárd euróról 102,54 milliárdra, a nettó adósság 49,5 milliárdról 44,7 milliárd euróra csökkent.

A háttérben egyrészt a tavalyi utolsó negyedévben kifizetett 2 milliárd eurónyi EU-hitel, valamint 1 milliárd eurónyi lejáró devizakötvény volt (amire a forrást a tavaly március-áprilisi dollárkötvény kibocsátások teremtették meg), másrészt a devizahitelek kedvezményes végtörlesztése áll – írta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az MNB fizmérleg-statisztikáját kommentálva. Mivel az első negyedévben esedékes IMF törlesztő részlet kifizetése teljesült, valamint folytatódott a végtörlesztés, az első negyedévben feltehetően tovább csökken az ország adóssága.

A válságadók tompították a kivit jövedelmet

A működőtőke-áramlásoknál (ha leszámítjuk az adattorzító, megközelítőleg 2,5 milliárd eurónyi átfolyó tőkét) a közvetlen tőkebeáramlás mintegy 2,5 milliárd euró lehetett. Ebben megjelenhetett az egyes hazai bankok anyabankjai által nyújtott tőkeemelésének, de a hazánkban folyó nagyobb autóipari beruházásoknak is a hatása – tette hozzá Suppan.

Ugyanakkor kedvezőtlen hír, hogy az újrabefektetett tőke szintje igen alacsony – mondta Németh Dávid, az ING szakértője. Ennek a hatása a folyó fizetési mérleg jövedelem során is megjelent. A válságadók ugyan tompíthattak a kivitt összegen, így még ez idén is fékezi a deficites jövedelemegyenleg növekedését, azonban a kivezetésükkel az összeg megugorhat. Elképzelhető, ha a gazdaságpolitika nagyon vonzó befektetési környezetet teremt, akkor változik a helyzet, azonban azt is látni kell, hogy még a válság előtti években is nagy mennyiségű jövedelem áramlott ki az országból.

A beindult autógyártás kompenzálhatja a gyenge külső piacot

Idén azonban még mérsékelten növekedhet a jövedelemegyenleg-deficit. A közvetlen tőkebefektetésekből származó jövedelmekhez nyereségre is szükség van, márpedig ha az mérsékelt, akkor az a jövedelem kiáramlásának is gátat szab – mondta Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője, aki emiatt nem számít az egyenleg jelentős romlására. A kamatjövedelmek a hazai pénzpiaci kockázatok miatt ugyan rizikót jelentenek, azonban még így is a reálgazdasági egyenleg bővülése kompenzálja a szintet. A hazai kereslet ugyanis még mindig elég gyenge lesz ahhoz, hogy jelentős mértékben fékezze az importot. Így a tavalyi évi 1,43 milliárd eurónyi folyómérleg többlet idén akár 2,5 milliárd euró fölötti is lehet.

Az áruk és szolgáltatások mérlege kapcsán Németh óvatosabban fogalmaz, szerinte ugyanis véget érhetett a fellendülés. Az egyenleg ezen a soron továbbra is masszívan pozitív maradhat, de a revideált adatok alapján úgy látszódik, hogy 2011 negyedik negyedévére elakadt a növekedés. Előre látszódott, hogy nem lesz fenntartható a korábbi rohamos többletnövekedés, a kérdés csak az volt, hogy ez tavaly év végére vagy idén év elejére következik be.

Ez azonban nem jelenti, hogy idén csökkenés várható. Bár a szezonálisan kiigazított exportadatokon már látszódik a külső piacok mérsékelt teljesítménye, és ez még az idei év első felében is folytatódik, azonban az autógyártások beindítása jelentős támaszt ad a kivitelnek, ezzel mérsékelve az előbbi mínuszt. Így nagyságrendben maradhat az áruegyenleg 4 milliárdos többlete.

Ha nem fagyasztják be az EU-s pénzeket, marad a biztos támasz

A folyó fizetési mérleg értékelésének visszásságára azonban mindenki felhívja a figyelmet. Magyarország nettó finanszírozóként lép fel a világban, amely a válság szempontjából pozitív hír, azonban emögött a háztartások fogyasztásának és a vállalatok beruházásának gyenge teljesítménye, kormányzati megszorítások és a bankrendszer mérlegkiigazítását követő hitelkínálat-csökkenés áll. Így az import növekedése ugyan gyengíti majd az ország külfölddel szembeni pozícióját, azonban egyben a hazai kereslet magára találását, alacsonyabb hitelkamatokat vagy kevésbé szigorú hitelezést takar.

Mindemellett az EU-s források beáramlása is úgy tűnik, hogy elérte a maximum szintjét. Az elmúlt két évben folyótranszferből 1,1-1,4 milliárd euró, tőketranszferből további 2,1 milliárd euró áramlott be az országba. Németh szerint ez a szint maradhat idén, és amennyiben a kohéziós alapok egy nagy részének elvonásáról szóló döntését megsemmisíti az unió, akkor 2013-ban is hasonló volumennel lehet számolni.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 1218 megnézve, 3 alkalommal mai nap |