< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hatalmas gyógyszerárváltozás vasárnaptól

| Mobile | RSS

Hatalmas gyógyszerárváltozás vasárnaptól

2012. március 31. | 3 hozzászólás | Közélet

Több mint ezer gyógyszerért kevesebbet, több százért pedig többet kell fizetni április 1-jétől.

Április elsejétől ismét csökken összesen 1099 gyógyszer ára, átlagosan 18 százalékkal – közölte az OEP. Ugyanakkor nem adott be árcsökkentési kérelmet 536 termék gyártója, de ezek a gyógyszerek helyettesíthetők azonos hatóanyagú, olcsóbb készítményekkel.

A kiszámíthatóbb gyógyszerellátás és a lakosság pénztárcájának kímélése érdekében második alkalommal hirdetett vaklicitet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A gyógyszergyártók ilyenkor úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket. Az így kialakult új, preferált referencia-ársáv lehetővé teszi, hogy az adott hatóanyagot tartalmazó készítményhez olcsóbban jussanak hozzá a betegek.

Az OEP célja, hogy a verseny fokozásával a betegek számára minél kedvezőbb áron legyenek elérhetők a gyógyszerek.

A gyógyszerek között több népegészségügyi szempontból fontos készítmény is van: gyulladásgátlók, a központi idegrendszerre ható készítmények, szívre ható szerek, vérnyomáscsökkentők, vizelethajtók és allergiás megbetegedések kezelésére szolgáló készítmények.

Az OEP hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a lakosság orvosával vagy gyógyszerészével konzultálva tekintse át jelenleg szedett gyógyszereit, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy április elsejétől az azonos hatóanyagú gyógyszerek közül mindig a legkedvezőbb árú és támogatású készítményt válassza. Ennek kiválasztásához segítséget nyújt az OEP honlapján

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 1316 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: