< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az új személyszállítási törvény mellett ismét napirendre kerül a bírósági szervezet átalakítása

| Mobile | RSS

Az új személyszállítási törvény mellett ismét napirendre kerül a bírósági szervezet átalakítása

Az Országgyűlés ma kezd tárgyalni a kulturális és a nemzeti örökség védelméről szóló előterjesztésekről, majd ismét napirendjére tűzi a bírósági szervezet átalakítását és a kormány új személyszállítási törvényjavaslatát.

A képviselők először a kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosításról, majd a nemzeti örökségről szóló kormánypárti határozati javaslatról mondhatják el véleményüket, ezt követi a 2012. év Világörökség Éveként történő megünnepléséről rendelkező ötpárti határozati javaslat részletes vitája.

Várhatóan a déli órákban indulhat ugyancsak részletes vita a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, valamint a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény módosításáról. Navracsics Tibor javaslata – a Velencei Bizottság észrevételeire hivatkozva – az Országos Bírói Tanács (OBT) hatáskörébe helyezné az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke igazgatási feladatainak egy részét.

A tárcavezető indoklása szerint mindezzel hatékonyabb és átláthatóbb lenne az igazságszolgáltatás működése, a 15 tagú OBT, amely a bíróságok központi igazgatásának felügyeleti testülete, rendelhetné el kivételesen indokolt esetben, hogy a társadalom széles körét érintő vagy a közérdek szempontjából kiemelt jelentőségű ügyeket soron kívül intézzék. A szervezet járulhatna hozzá például ahhoz, hogy a bírák lemondási ideje három hónapnál rövidebb legyen, és ugyanígy a bírák nyugállományba helyezése vagy a felső korhatár elérése esetén a tanács dönthetne a felmentési időre vonatkozóan a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés idejéről. Az OBT adhatna felmentést a bírósági vezető és a vezetése alatt álló szervezeti egységben bíráskodó hozzátartozója közötti összeférhetetlenség esetében is.

A kabinet személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslata a napirend végén kerülhet terítékre. Az MSZP ehhez ötpontos módosító csomagot dolgozott ki és javasolják, hogy vállalkozások csak pályázat útján láthassanak el közszolgáltatást és helyezzék előtérbe a kötöttpályás közlekedést. Kezdeményezik továbbá, hogy a munkavállalók kapják meg az utazási költségtérítést, de ne a cafetéria terhére, hanem külön keretben. Az LMP megközelítőleg ötven ajánláspontot tartalmazó módosító indítványt adott be a törvényjavaslathoz. Ezek között szerepel, hogy eltörölnék a 65 év felettiek ingyenes utazását és a kedvezmények maximális összegét 90 százalékban maximálnák.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 220 megnézve, 1 alkalommal mai nap |