< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Masszív zsidózás a parlamentben

| Mobile | RSS

Masszív zsidózás a parlamentben

Fónagy János hirtelenjében nem is tudta, hogy a saját vagy a kormány nevében válaszoljon, amikor a Jobbik előállt az Országgyűlésben a tiszaeszlári vérváddal. Az államtitkárnak lassan rutinja lesz az antiszemita felszólalásokra való reagálásában, múltkor őt zsidózták le.

“A vérvád még ma is eleven babona. Van benne annyi élet, hogy véletlen körülmények találkozása esetén lábra kel, talpra ugrik, s ádáz dühvel marcangolja azokat, kiket közelében talál. Minden nagy és nemes lélek kötelessége lebírni őt.” – írja Eötvös József a Nagy per című könyvének. És a tiszaeszlári vérvád-pert feldolgozó bárónak igaza lett, a vérvád a parlamentben is talpra ugrott, Baráth Zsolt személyében.

A jobbikos honatya arra buzdította képviselőtársait, emlékezzenek Solymosi Eszterre, a tizennégy éves cselédlányra, akinek 1882-ben vérét vették a zsidók (ezt a képviselő csak érzékeltette.) Solymosi Esztert, idézte a korabeli jegyzőkönyveket a jobbikos honatya, a húsvéti meszelés okán szalajtotta mészért a szatócsboltba gazdaasszonya, ám a lánynak nyoma veszett – mindörökre. Baráth szerinte a legismertebb verziót ismerteti, miszerint a lányt a helyi zsinagóga környékén látták utoljára a falusiak, így eltűnésérét a zsidókat tették felelőssé. Mindenesetre 1883-ban a világsajtó kereszttüzében kezdődött a nyíregyházi vármegyeházán a tárgyalás, és Korniss Ferenc bíró ugyan biztos volt a vádlottak bűnösségében, ám valamiféle nyomás miatt fel kellett mentenie őket (értsd:a zsidókat), darálta a jobbikos képviselő. Aki szerint a független magyar bírót nemzetközi zsidó pénzügyérek “nyomták”. És a jobbikos logika szerint ennek tudható be, hogy a mai napig nem lehet megnevezni Solymosi Eszter gyilkosait.

Nem tudom, hogy a kormány nevében, vagy a saját nevemben válaszoljak, mondta Fónagy László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, aztán határozottan leszögezte: Baráth felszólalásával a Jobbik odasorolta magát, ahová a sokan gondolják (értsd: nagyon szélre). A tiszaeszlári vérvád felemlegetése az államtitkár szerint évszázados sebeket tép fel, emiatt pedig a Jobbiknak viselnie kell a társadalom és a világ ítéletét. És ne csodálkozzon a Jobbik, mondta Fónagy, ha a pártról ugyanúgy ítél most az ország, ahogy egykor a tiszaeszlári vérvádról ítélt a magyarok józanabbik fele. Sajnálom, hogy ez a felszólalás elhangzott, zárta Fónagy.

Akinek lassan rutinja lesz a zsidózás kezelésében, ugyanis az egyházügyi törvény kapcsán pont ő lett a szintén jobbikos Novák Előd antiszemita beszólásainak a célpontja. Fónagy nem kérte, hogy Novák bocsánatot kérjen tőle, mert csak azt mondta és úgy, amit gondol, és ahogy már “elődei is beszéltek” a parlamentben. “Ha pedig azon csodálkozik, hogy kevesen vannak Európa legnagyobb zsinagógájában, az pont a maga szellemi elődei miatt van, akik hatszázezer nemzettársunkat pusztították el”, vágta oda Fónagy Nováknak.

Megjegyzendő, egyelőre semmi nem gátolja a rasszista közbeszédet. A tavalyi Magyar Szigeten például olyan mondatok hangzottak el, miszerint “el kell jutni oda, hogy egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogyha egy másabb bőrszínt lát”, illetve “ennünk lesz e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót”. A rendőrségi határozat szerint tény, hogy az elhangzottak alkalmasak gyűlölet kiváltására, a társadalmi rend és béke, a harmonikus és toleráns emberi kapcsolatok megzavarására. Ám a rendőrség szerint mindez kevés a közösség elleni izgatás megállapításához, ugyanis bűncselekmény csak akkor valósul meg, ha a gyűlöletkeltő kifejezések hatására a sérelem bekövetkezésének reális lehetősége van. Vagy is a szót záros határidőn belül tett követi.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 281 megnézve, 1 alkalommal mai nap |