< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Szigetszentmiklósi cirkusz: voksok ezreit veszítheti a Fidesz

| Mobile | RSS

Szigetszentmiklósi cirkusz: voksok ezreit veszítheti a Fidesz

A húsvéti tojásdíszítést már húsvét után kezdi
Késő estig húzódott szerdán az a rendhagyó szülői értekezlet, amelyet a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumban tartottak az új igazgató sokak által vitatott kinevezése miatt. A szülők addig nem engedték távozni a frissen megbízott vezetőt, amíg az nem válaszolt a megjelentek kérdéseire. Mede Norbert végül többórás huzavona után előbújt irodájából, hogy bejelentse: nem mond le.

Zsúfolásig telt a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium aulája diákokkal és szülőkkel szerdán késő délután, miután az iskola új igazgatóját, Mede Norbertet egy sikertelen pályázatot követően a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ közvetlenül jelölte ki a posztra, sokak szerint önkényesen.

Az eseményre eljött a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjének helyettese, Turi Ibolya, aki egy sajtóközleményt olvasott fel. Ebből kiderült, hogy Mede Norbert végzettsége megfelel a jogszabályi kritériumoknak. Hozzátette, hogy “az új pályázat kiirása után csak egy nyertes lehet”. Ekkor valaki a tömegből Medére utalva azt kiabálta: “de nem ő”. A közlemény szerint a “gyermekek érdekeit figyelmen kívül hagyva” 22 pedagógus lemondott osztályfőnöki feladataik ellátásáról, ami szerintük jogszabályba ütközik. Turi végül nem tudta folytatni a felolvasást, mert a szülők kiabálásának hangereje elnyomta a hangszórókat.

Hoffer Barnabás, az iskolaszék elnöke hangsúlyozta, hogy az iskola vezetésére beadott két pályázat (Czita Zoltán korábbi igazgatóé, illetve Mede Norberté – szerk.) “nem is említhető egy lapon”. Arról nem is beszélve, hogy szerinte “az iskolában is érvényesül a kétharmad”. Hoffer úgy folytatta, követelik a megyei fenntartótól Mede Norbert megbízásának visszavonását, amennyiben ő “magától nem tér jobb belátásra”. Az iskolaszék elnöke egy petíció aláírását is szorgalmazta az ügyben.

A rendhagyó szülői értekezleten felszólalt a gimnázium korábbi igazgatója, Koós Ferenc is, aki önmagát jobboldalinak vallotta, de ehhez hozzátette, hogy ettől “nekem még vannak lábjegyzetek a 25 évesen megvédett doktorimban”. Az egykori vezető kiemelte, “ha ezt a cirkuszt megcsinálják, legalább kétezer ember nem fog a Fideszre szavazni”.

Nem tudott válaszolni

Később a vitatott körülmények között kinevezett új igazgató az irodájába zárkózott, néhány szülő pedig azt szerette volna elérni, hogy nyíltan válaszoljon az egybegyűltek kérdéseire. Mede erre azt üzente, hogy nem megfelelő a hangulat, majd kihívta a rendőrséget. Az iskolában meg is jelent a hatóság, valamint az önkormányzat jogi képviselője. A rendőrök ezután megkérték az iskolaszék elnökét, Hoffer Barnabást, hogy tárgyaljanak az igazgatóval az irodában.

Az iskolaszék elnöke végül közölte az igazgatóval, hogy garantálja, hogy nem éri fizikai erőszak Mede Norbertet – verbális inzultusokra persze számítania kell. Mede ezt követően merészkedett csak ki irodájából, majd egy hosszabb kérdezz-felelek kezdődött a szülőkkel. Illetve, inkább csak “kérdezz”, mert a kinevezettnek a jelek szerint nincsenek válaszai. Egy szülő kérdésére például, hogy “ekkora ellenállás láttán miért nem mond le?”, semmit sem válaszolt.

Az érthető módon izgatott szülők fegyelmezetten tárgyaltak a közéjük merészkedő igazgatóval. Az indulatokat még az sem szította fel, hogy Mede Norbert gyakorlatilag semmilyen kérdésre nem válaszolt, hümmögve, vagy egy-egy “gondolkodom rajta” válasszal próbált időt nyerni, végül megköszönve a részvételt kisétált az épületből.

Végsőkig kitartanak

Kérdések a tiltakozók FB-oldalán

“Csak néhány kérdés, amire nem kaptunk választ ma este:
– Hogyan fog Mede tanár úr bejárni a munkahelyére a mai estét követően? Mindig kísérgeti néhány egyenruhás rendőr, mint ma?
– Milyen példát mutat a gyermekeinknek, ha ma annyira nem tisztelte az összegyűlt tömeget, hogy három órán keresztül váratott bennünket, mire szólt hozzánk, pedig már tegnap este megígérte a szülőknek, hogy “megnyilatkozik”?
– Milyen pedagógus gárdával képzeli az elkövetkezendőket, hiszen a pedagógusok elég egyértelműen kifejezték, hogy nem kívánnak vele dolgozni; mind emberileg, mind szakmailag alkalmatlannak tartják?
– Hogyan képzeli Mede tanár úr a legközelebbi tanítási napot, ha a gyerekek valóban nem mennek be az iskolába?”
(Facebook, Mentsük meg az iskoláinkat a politikától)
Szerdai írásunkban elsőként tettük közzé, hogy a pályázat érvénytelenítése után jelölt ki iskolaigazgatót a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) a szigetszentmiklósi gimnázium élére. Az iskola eddigi megbízott vezetője, Czita Zoltán azt nyilatkozta portálunknak: az eredményhirdetés kijelölt napján a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közölte, hogy a pályázatot érvénytelenítik, megbízott vezetőt állítanak az intézmény élére, és új pályázatot írnak ki.

A Batthyány gimnázium honlapjára felkerült a tantestület kedden írt nyílt levele is. Ebben “mélységes megdöbbenésüknek és felháborodásuknak” adtak hangot a fenntartói döntés miatt. Szerintük ez a döntés a nevelőtestület és alkalmazotti közösség túlnyomó többségének véleménye és kérése ellenére, szakmai indoklás és állásfoglalás nélkül született.

Kijelentik, hogy “végsőkig és egységesen kitartunk korábban kialakított álláspontunk mellett, amely szerint oktatási és nevelési feladataink ellátása kizárólag magas színvonalú szakmai irányítás alatt történhet meg, ezt pedig az újonnan kinevezett intézményvezető személye a legkisebb mértékben sem garantálja”.

A levél tanúsága szerint tiltakozásukat megküldték Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárnak, Aáry-Tamás Lajosnak, az oktatási jogok biztosának, Tarnai Richárd megyei kormánymegbízottnak és Horváth Péternek, a MIK központvezetőjének is.

Az MTI érdeklődésére az egyik – név nélkül nyilatkozó – pedagógus szerda délután megerősítette a tiltakozás tényét, majd kollégái véleményét tolmácsolva azt mondta: egyelőre nem szeretnének többet mondani az ügyről. Hallgatásukat azzal indokolta, hogy mivel nincs ügyvédjük, nem akarnak megfogalmazni olyasmit, amivel árthatnak az iskolának, a gyerekeknek és magának az “ügynek”.

Az iskola honlapján is közzétett nyilatkozat szerint “mivel az újonnan kinevezett igazgatóval való együttműködést lehetetlennek tartjuk, osztályfőnöki, illetve munkaközösség-vezetői megbízatásunkról a mai nappal lemondunk”. Az MTI úgy tudja, hogy a szigetszentmiklósi gimnáziumban 42 tanár és három óraadó dolgozik. Arról nincs információ, hány osztályfőnök és munkaközösség-vezető dolgozik az intézményben. A megbízatásról lemondó nyilatkozatot huszonhárman írták alá.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 463 megnézve, 1 alkalommal mai nap |