< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár, Közélet / Blog article: Egyesítik erőiket Tüntetés Orbánék ellen: rég nem látott tömegre számítanak

| Mobile | RSS

Egyesítik erőiket Tüntetés Orbánék ellen: rég nem látott tömegre számítanak

Országos közös tüntetésre és nagygyűlésre készülnek május elsejére a szakszervezetek, erre mozgósítja tagjait a vegyipari ágazat érdekvédelme (VDSZ) is. Az eseményre most több szakszervezeti konföderáció egyesíti az erejét, s csatlakozik a Magyar Szolidaritás Mozgalom is. A szervezők egyebek mellett a megfélemlítés ellen, a munkahelyek, a nyugdíjak és a megélhetés biztonságáért valamint a demokratikus értékek megőrzéséért hívják egységbe a szervezeteket.
“Az ünnep a miénk!” – egyebek mellett ezzel a felhívással kezdtek országos mozgósításba a szakszervezetek, az elmúlt évektől eltérően ugyanis nemcsak vidám majálissal, hanem tömegtüntetéssel és nagygyűléssel is készülnek a nemzetközi munkásünnepre – jelentette be Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke abból az alkalomból, hogy az ágazat elnöksége a napokban döntött: a mintegy 40 ezer tagot számláló szervezet csatlakozik a megmozduláshoz, sőt annak az egyik szervezője lesz.

“Aki ma kihátrál, a dolgozókat árulja el”

Az érdekképviselet arra törekszik, hogy az emlékezetes áprilisi nemzetközi szakszervezeti tömegmegmozduláshoz hasonló méretű demonstrációt szervezzenek, ezért minden régiót mozgósítanak. „Telebuszok” járják majd az országot, s összegyűjtik azokat a szervezeteket, amelyek időben jelezték részvételüket és utazási igényüket – összegezte Székely. A tüntetésre készülő szakszervezetek az MSZOSZ székház előtti Városligeti Fasoron és a VDSZ székháznál a Benczúr utcában gyülekeznek. A demonstráció fő szervezője az MSZOSZ és a közös együttműködésben érdekelt szakszervezetek, így a VDSZ is, valamint a tavaly alakult Szolidaritás Mozgalom.

A nagygyűlést a tiltakozó felvonulás után, a Napozó réten tartják, ahol utána majálissal folytatódik a program. Székely felhívja a figyelmet arra, hogy a közös május elsejei megmozdulás, az összefogás, a munkavállalók érdekérvényesítésének megerősítéséről szóló üzenet a dolgozók és a szakszervezetek számára. Aki ma kihátrál a közös szakszervezeti lépésekből az a dolgozókat árulja el – jelentette ki az elnök. Székely szerint évek óta sok jó példa van vidéken is arra, hogy a helyi szervezetek közösen tudnak ünnepelni, annak ellenére, hogy Budapesten évek óta csak négy konföderáció képes együttműködni.

A megfélemlítés ellen, a megélhetés biztonságáért

A VDSZ elnöke megerősítette, azt a korábbi bejelentést, hogy a tüntetéshez a Magyar Szolidaritás Mozgalom is csatlakozik, így – véli az elnök – jó esély van rá, hogy régóta nem látott tömeg gyűlik össze az eseményre. A szervezők egyebek mellett a megfélemlítés ellen, a munkahelyek, a nyugdíjak és a megélhetés biztonságáért valamint a demokratikus értékek megőrzéséért hívják egységbe május elsejére a dolgozókat és családtagjaikat.
forrás:168 óra.hu

Leave a Reply 328 megnézve, 1 alkalommal mai nap |