< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kálmán Imre est; lzgalmas programok Etiópián keresztűl, író-olvasó találozon át a Somogyi Könyvtárban

| Mobile | RSS

Kálmán Imre est; lzgalmas programok Etiópián keresztűl, író-olvasó találozon át a Somogyi Könyvtárban

2012. április 25. | 4 hozzászólás | Kultúra

Barangolások Etiópiában

Programsorozattal ünnepli megnyitásának 35. évfordulóját a Somogyi-könyvtár Odesszai fiókkönyvtára (Székely sor 11.). Május 9-én, szerdán 17 órai kezdettel Barangolások Etiópiában címmel diaképes élménybeszámolót tart etiópiai útjáról Szilassi Péter főiskolai docens, a TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék munkatársa.

Vallási körkép, Rév Lívia-interjú, ifjú tehetségek

Megjelent a Szeged várostörténeti, kulturális és közéleti magazin áprilisi száma. A tartalomból: „Mondd, – távozzon tőlem a félelem” (Hetvenöt éve halt meg József Attila); Beszélgetés Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspökkel; Szegeden már nincsenek zsidók? (Modernizáció, polgárosodás, integráció a 19. században); Lélekké és szellemmé – Rév Lívia szegedi koncertje elé (interjú a Párizsban élő zongoraművésznővel); „Nincs ars poeticám – kérdéseim vannak” (Találkozás Turi Tímeával); Dobbantódeszka (Az SZTE Tehetségpont ifjú művészei a Somogyi-könyvtárban).

A Somogyi-könyvtár kiadásában megjelenő folyóirat a bibliotéka földszinti adminisztrációjában és a város nagyobb hírlapüzleteiben kapható.

Dobbantódeszka – fiatal művészek kiállítása

Dobbantódeszka címmel, kiállítás-sorozat keretében mutatkoznak be a Somogyi-könyvtárban az SZTE Tehetségpont ifjú képzőművészei. Május 3-tól négy alkotó munkáit egy-egy héten át láthatja a közönség a könyvtár első emeletén.

A sort Szakács Nóra fotóművész, az SZTE Természettudományi Karának matematikus hallgatója nyitja meg. Kiállításának címe: A szenvedés misztériuma. A tárlat anyagát május 3-án, csütörtökön 17 órakor Rigó Jenő jezsuita szerzetes ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

„Túl az Óperencián…”

Kálmán Imre zeneszerző születésének 130. évfordulója alkalmából zenés műsort rendez Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Somogyi-könyvtár. Május 9-én, szerdán 17 órai kezdettel csendülnek fel A bajadér, A cigányprímás, A cirkuszhercegnő, Csárdáskirálynő és Marica grófnő című operettek legnépszerűbb melódiái.

Közreműködnek: Vajda Júlia, Kovács Éva, Andrejcsik István, Savanyu Gergely és Decsi András (ének), valamint Koczka Ferenc (zongora).

Helyszín: a könyvtár első emeleti folyóirat-olvasója. Az esthez kapcsolódik a zeneszerző életét és munkásságát bemutató kiállítás.

A belépés díjtalan.

Grecsó Krisztiánt várják Palicson

Március 22-én Grecsó Krisztián szerzői estjével kezdődött meg a Márai-listán szereplő szerzők Csongrád megye és Vajdaság könyvtáraiban való bemutatkozása. A programsorozat folytatásaként a József Attila-díjas íróval 2012. április 26-án 17 órától a palicsi könyvtárban találkozhatnak az érdeklődők. (Grecsó Krisztián kapta a 2012-es AEGON Művészeti Díjat. Huszonnyolc jelölt közül választotta ki a szakmai zsűri Grecsó Krisztián írót, akit Mellettem elférsz című, 2011-ben megjelent regényéért az AEGON Művészeti Díjjal tüntettek ki. A szerző a pénzjutalom mellett Beretvás Csanád Ritmus című márvány kisplasztikáját kapta.)

A találkozósorozat apropóját az adja, hogy a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, mint megyei feladatokat is ellátó könyvtár sikeresen pályázott a Nemzeti Kulturális Alap Márai Irodalmi Ideiglenes Kollégiumához és a Márai Tényirodalmi Ideiglenes Kollégiumához, a Márai-listára beválasztott könyvek olvasókkal történő megismertetésére, valamint író-olvasó találkozók támogatására témában kiírt pályázatra.
A közel 20 helyszín 30 találkozójára (amelyek térítésmentesen látogathatók) szeretettel várnak minden érdeklődőt.
http://www.sk-szeged.hu/component/content/article/37-hirek/2453-a-marai-program-kereteben-megvalosulo-iroolvaso-talalkozok.html

forrás: Andóczi Balogh Éva PR-munkatárs

Leave a Reply 617 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: