< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Vágóhídra küldi az EU a tejtermelőket

| Mobile | RSS

Vágóhídra küldi az EU a tejtermelőket

2012. április 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

2015-ben kivezetik a tejkvótarendszert: a nagy vesztesek közé kerülhetnek a magyar gazdák

Törvénymódosítást kezdeményezett a Tej Terméktanács a multik tisztességtelen forgalmazói magatartása és a diszkriminatív árképzése miatt. Az áruházláncok az importtejet nullaszázalékos haszonkulccsal, alacsony áron értékesítik, de a magyart drágán teszik fel polcaikra. Az unió 2015-ben vezeti ki a tejkvótarendszert, átrendeződés nélkül padlóra kerülhet a magyar tejágazat.
Aggodalomra ad okot, hogy az Európai Unió 2015-ben megszünteti a tejkvótarendszert, így a tagországok korlátozás nélkül termelhetnek majd tejet (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Aggodalomra ad okot, hogy az Európai Unió 2015-ben megszünteti a tejkvótarendszert, így a tagországok korlátozás nélkül termelhetnek majd tejet (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Továbbra is kettős mércét alkalmaznak a multik, amikor a tej értékesítési áráról döntenek. A nagykereskedelmi áruházláncokban változatlanul azt tapasztalhatjuk, hogy amíg 260–280 forintba kerül egy liter magyar UHT tej, addig a külföldi dobozokért mindössze 140 forintot kell leszurkolni a kasszánál. „A diszkriminatív árképzés és a multik gyakorlata miatt kezdeményeztük az Országgyűlésnél a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosítását. Nincs ugyanis az az igaz magyar ember, aki jó szívvel lenyelné a 140 forintos különbséget csak azért, hogy ne importtejet vásároljon” – jelentette ki lapunk kérdésére Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Hangsúlyozta: a kormány asztalán van az a tejágazati stratégia, amely konkrét intézkedéseket tartalmaz az ágazat megsegítésére. A kabinet várhatóan májusban tárgyalja a stratégiát.

A mennyet és a poklot is megjárta a nyers tej felvásárlási ára az elmúlt négy évben. „Hetvenöt forintról ötvenötre esett, majd onnét száztíz forintra ment fel kilogrammonként. Erről az árszintről hatvanra zuhant, majd kilencven forintra tornázta fel magát. Az ágazat nem bírja el, hogy gyorsan és szélsőségesen változnak a piaci árak. Jelenleg nyolcvanhat forint a tej felvásárlási ára” – ismertette Lukács László.

A Tej Terméktanács szerint aggodalomra ad okot, hogy az Európai Unió 2015-ben megszünteti a tejkvótarendszert, így a tagországok korlátozás nélkül termelhetnek majd tejet. „Három éven belül teljesen átrendeződik az unió tejágazatának a struktúrája. A tejkvóta kivezetése miatt rengetegen mennek majd tönkre, és mindössze hét-nyolc tagállam lesz a nyertese a korlátozás megszüntetésének. Óriási kínálati bővülést és erős árversenyt prognosztizálunk. Komoly változások szükségesek, hogy Magyarországon ne kerüljön padlóra a tejágazat. A magyar tejtermelőknek fel kell venniük a versenyt, különben tönkremennek” – mondta Lukács. Szerinte Németország és Lengyelország biztosan megsínyli a kvótarendszer kivezetését, és Hollandia lesz a legnagyobb árdiktáló. „A hollandok már most arra készülnek, hogy mintegy egymilliárd liter tejjel fejeljék meg évente a jelenlegi termelésüket. Olaszország és Franciaország is kiváló helyzetben lesz. Magyarországnak le kell bokszolnia Brüsszellel, hogy 2015-től is fenntartja a termeléshez kötött támogatási jogcímeket és az állatjóléti támogatásokat, enélkül ugyanis nemhogy nyertesei nem leszünk a folyamatnak, hanem annak beláthatatlan következményeivel kell szembesülnünk” – szögezte le Lukács László.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 1239 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: