< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Tibolyát kórházba vitték, befejezte a magyar váltó Rómában

| Mobile | RSS

Tibolyát kórházba vitték, befejezte a magyar váltó Rómában

2012. május 9. | hozzászólás | Sport

Kulcscsonttörést szenvedett Tibolya Péter a lovaglás során, emiatt befejezte szereplését a magyar csapat a római öttusa-világbajnokság keddi férfi váltóversenyében.
Oldal nyomtatása Szövegméret növelése Szövegméret csökkentése

Mentők szállítják el Tibolya Pétert, aki a római öttusa-világbajnokság férfi váltó verseny lovas számában leesett a lórol és eltörött a kulccsontja. MTI Fotó: Földi Imre

A Tibolya mellett Marosi Ádám és Demeter Bence alkotta válogatott utolsó előttiként lovagolt a pályára, mivel két szám után a második helyen állt, s miután Marosi hibátlanul, Demeter pedig egy rontással teljesítette feladatát, Tibolya az első akadálynál bukott.
Tibolya Pétert (b) ápolják, miután leesett lováról és kulcscsontját törte a római öttusa-világbajnokság férfi váltóversenyének lovaglás számában.

Lovát a pálya túloldalán fogták meg, de ő nem arra tartott, hogy újra nyeregbe szálljon, hanem a magyar tábor felé gyalogolt. Először kiabáltak neki, hogy fusson, mert megy az idő, de aztán többen észlelték, hogy bal válla lejjebb van a másiknál, majd mikor odaért, közölte, hogy eltört a kulcscsontja, pár másodperc múlva pedig azt, hogy most már kezd rosszul lenni. Miközben a túloldalról elindult a mentő, leültették, majd egy-két percen belül hordágyra fektették, és kórházba szállították.

Tibolyának 2007-ben már volt hasonló balesete, akkor a jobb kulcscsontja tört el a berlini világbajnokság előtti edzőtáborozás során.

“Ezzel nemcsak az itteni szereplése, hanem az egész szezonja elúszott” – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

Demeter mellett Tibolya esélyes volt arra, hogy a kvalifikációs ranglistáról olimpiai kvótához jusson. A magyarok a férfiaknál – csakúgy, mint a nőknél – rendelkeznek már két részvételi joggal: Marosi Ádám és Kasza Róbert nevezhető a londoni játékokra. A szabályok szerint egy nemzetből ugyan nemenként csak két öttusázó szerepelhet a játékokon, de több szerezhet indulási jogot. Amennyiben ez így történik, az adott szövetség határoz, hogy kinek az ötkarikás részvételét támogatja.

Nem kellett műteni Tibolyát

Nem kellett megműteni Tibolya Péter bal kulcscsontját, amely a római öttusa vb férfi váltóversenye során, lovaglás közben tört el kedden.

Tibolyával a vb-n versenybíróként jelenlévő Molnár Gábor ment be a kórházba, s ő arról tájékoztatta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitányt, hogy a röntgenfelvétel alapján nem csúsztak el a törött csontrészek, így elég volt rögzíteni a sérült testrészt, ami – amint azt az MTI érdeklődésére később elmondta – 18:30-ig meg is történt.

Tibolya még az este folyamán elhagyja a kórházat, s aztán a lehető leggyorsabban hazautazik Magyarországra. A versenyző akkor törte el a kulcscsontját, amikor az első akadálynál bukott a lovával. A magyar váltó a baleset miatt kénytelen volt a második helyről feladni a küzdelmet.
Tibolya Péter fekszik egy hordágyon, miután leesett lováról és kulcscsontját törte a római öttusa-világbajnokság férfi váltóversenyének lovaglás számában. MTI Fotó: Földi Imre

Remélem, az Európa-bajnokság már szóba jöhet

“Remélem, az Európa-bajnokság már szóba jöhet” – utalt a július elején esedékes kontinensviadalra. “A bal kulcscsontom sérült, így addig is fogok tudni lőni, meg iskolázni vívásban. Az áprilisi, százhalombattai Világkupán harmadik voltam, ezért nagy várakozással tekintettem a világbajnokság elé. Mostanra sikerült összerakni a vívásomat, úgy éreztem, jó formában vagyok.”

Tibolya a férfi váltóverseny lovaglása során sérült meg. “Nem jött ki jól a távolság, a ló távolról ugrott el, nem ért át az akadályon, belebiciklizett az ugrásba, majd a földre éréskor elbotlott, én pedig átestem rajta. Arra nem emlékszem, hogy törtem el a kulcscsontom, csak arra, hogy amikor megtapogattam a környékét, éreztem hogy egy helyen nagyon felduzzadt. Elgyalogoltam a többiekig, még dolgozott bennem az adrenalin, s amikor odaértem, akkor éreztem, hogy nincs már erőm. A kórházban jól elláttak, kaptam nagyon erős fájdalomcsillapítót, ami miatt most nem érzek semmit. Kérdés, mi lesz, ha majd elmúlik a hatása” – mondta a versenyző, miközben a csapatvezetés már intézte az esti hazaútját.

Tibolya 2007-ben a jobb kulcscsontját törte el hasonló bukásban a berlini világbajnokság előtti edzőtáborozás során.

Forrás: MTI
forrás:híradó.hu

Leave a Reply 345 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: