< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Fidesz-feudalizmust építenek a magyar agráriumban

| Mobile | RSS

Fidesz-feudalizmust építenek a magyar agráriumban

Tovább dagad az állami földek bérbeadása körül kirobbant botrány. Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának februári lemondásával zöld jelzést kaptak az állami földek Fidesz-kezekre játszásához a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet döntéshozói. Eddig 31-32 ezer hektár állami termőföldre hirdettek meg kedvezményes bérleti pályázatot, s ennek legalább a felére már alá is írták a 20 évre szóló szerződéseket.

Tavasz elején még csak néhány gazda tüntetett a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) épülete előtt, kifogásolva a pályázatok elbírálását. Akkor a hivatalos álláspont szerint csupán néhány, a pályázaton vesztes gazda hangoskodásáról van szó. Az ügyet azonban akkor már nem lehetett a szőnyeg alá söpörni, amikor Ángyán József, a VM februárban éppen az állami földek pályáztatása körüli visszásságok miatt lemondott államtitkára is megszólalt. A szakpolitikus március 21-én az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtt már konkrét példákat sorolt fel az állami földek suba alatti elosztásáról.

Ángyán különösen kirívónak nevezte, hogy Orbán Viktor szülőfalujában, Felcsúton Mészáros Lőrinc polgármester, családtagjai és cége, de Alcsúton és Kajászón is összesen 900 hektárnál is nagyobb állami földhöz jutott a helyi gazdák kárára. Ehhez a birtokhoz később még vagy 300 hektár társult, így jelenleg 1250 hektár után vehetik fel az új bérlők a becslések szerint legalább évi 60-70 millió forintos támogatást.

Szabó Rebeka LMP-s országgyűlési képviselő a Parlamentben a miniszterelnököt vonta kérdőre: milyen vidékfejlesztés az, ahol a lepsényi földeket egy szolnoki ügyvéd, nevezetesen Nyerges Zsolt érdekeltségei birtokolják? Az ellenzéki képviselő a fideszes agrár-oligarchák befolyásszerzéséről és klientúra építésről beszélt. Orbán Viktor közölte: nincs szó földosztásról Magyarországon, csak állami földek bérbe adásáról, s ma sokkal több ember jut haszonbérleti lehetőséghez, mint korábban.

Ennek ellentmond, hogy az óta Békéstől, Borsodig, Veszprémtől Fejér megyéig sorra jelzik a helyi termelők, hogy egy irányba lejt a pályázati pálya. Szerintük a legkevesebb eséllyel éppen azok indulnak, akiket a hivatalos politikában és a pályázati kiírásban is első helyre sorolnak, vagyis az állattartással is foglalkozó gazdák, családi vállalkozások.

Baranya megyében egy Fideszes megyei képviselő jutott nagyobb állami földhöz, Veszprém megyében Nagyesztergáron a kiírásnak megfelelő, évtizedek óta állattartásra szakosodott, tucatnyi családot foglalkoztató agrárcéget ütött ki a nyeregből egy 19 éves fiatalember, akinek sem állatállománya, sem gyakorlata nincs, valamint a MAGOSZ megyei választmányának egyik tagja.

A Bükki Nemzeti Parkban (BNP) a több mint háromezer hektár 80 százalékát hét pályázó nyerte el. A győztesek között akad olyan vállalkozás is, amely mezőgazdasággal korábban nem foglalkozott. Vezetője azonban az a Kanyok Attila, aki a Fidesz tiszaújvárosi polgármesterjelöltje volt, jelenleg ottani önkormányzati képviselő. Cége végül 490 hektár állami földbérleti joghoz jutott. Két további Fideszhez köthető vállalkozás 465, illetve 436 hektárt kapott.

Agrárszakemberek szerint ezzel a gyakorlattal olyan nagybirtokrendszer alakulhat ki Magyarországon, ami ellen a Fidesz ellenzékben tűzzel-vassal küzdött és a helyi gazdák legföljebb zsellérek lehetnek majd a megművelt földtől gyakran 100-200 kilométerre élő új földesúrnál. A kétharmados többség pedig bármikor elővételi joggá alakíthatja át a bérleti jogot. Az így tulajdonossá váló spekulánsok addig is szép summához juthatnak az uniós támogatásból, majd busás haszonnal adhatják el ezeket a földeket a föld eladási moratórium 2014-es lejártával.

A nemzeti fejlesztési miniszter csak egy báb

A Fidesz Zrt. a fejlesztési források lenyúlására melléküzemágat hozott létre, itt dolgozik Németh Lászlóné “álminiszter-asszony”, “Nyerges Attila, mint főőr, aki Nyerges Zsolt testvére és Petykó Zoltán korábbi üzlettárs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetője – jelentette ki nemrég Török Zsolt, az MSZP szóvivője. Ezzel arra utalt, hogy a Simicska Lajos-Nyerges Zsolt tengely Németh Lászlóné személyében átvette a hatalmat az uniós fejlesztési pénzek elosztását, a nemzeti vagyont és a stratégiai ágazatokat ellenőrző Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felett. Hisz aligha lehet véletlen, hogy éppen Simicska Lajos üzlettársának, Nyerges Zsolt nagyvállalkozónak a korábban állatorvosként dolgozó testvérét, Nyerges Attilát nevezte ki politikai főtanácsadójává Németh Lászlóné miniszter asszony, akihez nem mellékesen a Petykó-vezette Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is tartozik.

Ennek a minisztériumnak a háttérintézménye továbbá a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., s a tárca felügyeli a Magyar Fejlesztési Bankot is, amely nemrég 34 milliárd forintos hitelt adott a Simicska tulajdonában álló Közgépnek. A stratégiai ágazatok közül a fejlesztési minisztériumhoz csoportosították a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, valamint az energiaágazat – a Magyar Villamos Művek (MVM) – felügyeletét. Szó volt korábban arról is, hogy ide rendelik a gázüzletágat. Egy, még Fellegi Tamás előző miniszter által megrendelt elemzés arról ír, hogy amennyiben a gázüzletág állami irányítás alá kerül, akkor nem lenne meglepő, ha a jövőben kiírandó közbeszerzési pályázatokon nem a Molhoz közeli Olajterv Zrt, hanem a Simicska tulajdonában álló Közgép nyerne.

Mindezeken túl egy újabb nagy üzlet is körvonalazódik: az MVM ugyanis beszállt a Nemzeti Tulajdonú Távközlési Hálózat Fejlesztési Projektbe, így ez a vállalat válthatja ki és üzemeltetheti az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózatot. Az MVM-en keresztül pedig mindemellett befolyást lehetett szerezni a nemrég alakult negyedik, állami mobilszolgáltató cégben is, hisz ott a tulajdonosi konzorciumegyik tagja a villamosipari cég. Végső soron tehát a fejlesztési tárca uralma alá vonásával Simicska ellenőrzése alá került a sokmilliárdos uniós támogatás elosztása, a teljes magyar vagyon felügyelete és a stratégiai ágazatok irányítása. Fellegi Tamás előző fejlesztési miniszter lemondását egyébként elemzők azzal magyarázták, hogy alul maradt a minisztériumért folyó hatalmi harcban Simicska Lajossal és társaival szemben.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 317 megnézve, 1 alkalommal mai nap |