< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Elpusztíthatatlan volt a Chelsea, büntetőkkel nyerte a BL-t

| Mobile | RSS

Elpusztíthatatlan volt a Chelsea, büntetőkkel nyerte a BL-t

2012. május 20. | hozzászólás | Sport


A Chelsea háromszor is vert helyzetben volt, mégis megnyerte a Bajnokok Ligája maratoni döntőjét a hazai pályán játszó Bayern München ellen. A németek végigtámadták a rendes játékidőt, vezetést szereztek a 83. percben, büntetőt rúghattak a hosszabbításban, és a tizenegyespárbajban is előnybe kerültek, de nem tudtak élni a lehetőségeikkel, így a Premier League-ben csak hatodik Chelsea története első BL-trófeáját ünnepelhette az Allianz Arenában.

Bajnokok Ligája-döntő:
Bayern München – Chelsea 1-1 (0-0, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel: 3-4
München, Allianz Arena, 62 500 néző
vezette: Pedro Proenca (portugál)
Bayern: Neuer – Lahm, Timoscsuk, J. Boateng, Contento – Schweinsteiger, Kroos – Robben, Müller (Van Buyten, 86.), Ribéry (Olic, 77.) – Gomez
Chelsea: Cech – Bosingwa, Cahill, Luiz, A. Cole – Mikel, Lampard – Bertrand (Malouda, 73.), Mata, Kalou (Torres, 84.) – Drogba
gól: Müller (83.), illetve Drogba (88.)
sárga lap: Schweinsteiger (2.), illetve Cole (81.), David Luiz (86.), Drogba (93.), Torres (120.)

A percről percre tudósítást itt olvashatja el

Nézze meg a meccs góljait és a büntetőpárbajt!

Jó húsz perccel a Bayern-Chelsea Bajnokok Ligája-döntő előtt Ryan Bertrand került a figyelem középpontjába. Az angolok 22 éves védője még egy percet sem szerepelt európai kupameccsen, Roberto Di Matteo edző azonban nyugodt volt afelől, hogy itt az ideje bevetni. Rögtön a kezdőrúgás után Lampard előreívelt egy labdát, majd hosszú percekre áttevődött a játék az angolok térfelére. A Bayern jóval határozottabban kezdett, Schweinsteiger kicsit túl is pörgött, összeszedett egy teljesen fölösleges sárgát kezezésért.

Kroos jobb alsót épp csak elkerülő átlövése után óvatos egyensúly állt elő, mígnem a 18. percben a Bayern teljesen megzavarta a Chelsea védelmét. A védők kétszer is szögletre blokkoltak, majd Gomez már-már ziccerbe került egy lövőcsellel, a védők tisztáztak, de Bosingwa üresen is luftot rúgott zavarában. A Bayern nyomása nem enyhült, Robben közeli lövésénél Cechnek bravúrra volt szüksége.

Forrás: AFP/John MacDougall

A Chelsea kezdte a Barcelona elleni ultradefenzív játékát idézni, ám amíg 0-0-ra állt a meccs, és Drogba még mozgott, élt a remény is. Nem is véletlenül: a 33. percben még csak egy átlagosan elvégzett Mata-szabadrúgás jelezte, hogy a londoniak is a pályán vannak, ám onnantól megváltozott a játék képe, egy ideig felváltva vezettek támadást a csapatok. Egy Müller-kapáslövés itt, egy mutatós akció végi Kalou-bomba ott; Gomez-helyzet itt, Mata-szóló ott; újabb Gomez-helyzet itt, szemtelen Bosingwa-kötény ott. Már nem csak Cech, az egész Chelsea felvette a kesztyűt, nagyot javult a meccs.

Az első félidőhöz hasonlóan indult a második is, Kroos nyomban egy veszélyes lövéssel kezdett, majd futószalagon érkeztek az újabb Bayern-rohamok, Ribéry gólt is lőtt, de lesről. Közben Drogba próbálta lehetetlen helyről, harmincról, a pálya széléről meglepni Neuert – nagyon látványos volt, de kicsit sem veszélyes.

Forrás: AFP

Nőttön nőtt a müncheni fölény, egy óra játék után már szinte egykapuztak, noha igazán komoly helyzetük percekig nem akadt, a betömörülő londoniakat még átlőni se nagyon lehetett, mindig akadt valaki, aki idejekorán belevetődött a labdába. A 71. percben aztán váratlanulul két Chelsea-lehetőség ijesztett rá a németekre, előbb Drogba ötösön keresztbe gurított labdáját vágta ki Contento, majd Neuer majdnem alászaladt Kalou beadásának, Drogba lőhetett, de nem tudott erőt beleadni a hozzá túl közel lévő labdába.

Mindez azonban csak felvillanás volt: Cech a 76. percben még a léc fölé paskolt egy labdát, a 83.-ban viszont tehetetlen maradt: Kroos ívelt az ötös jobb csücskéhez, Thomas Müller a földre fejelte a labdát, amely a léc aljáról csapódott a kapuba.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

Reménytelennek tűnt a Chelsea helyzete, Di Matteo lekapta Kalout, érkezett Torres, de nem ő lett a hős, hanem Drogba, aki mesterien csúsztatta rövid fölsőbe Mata szögletét. Hősből isten lehetett volna az elefántcsontparti, de a 95. percben jó helyről fölé durrantott egy szabadrúgást.

Forrás: MTI

Hosszabbítás következett, majd megint Drogba, de ezúttal rossz helyen volt túlbuzgó: hátrament védekezni, összekoccantotta Ribéry bokáját, 11-es. Robben a bal alsót vette célba, ám odaért egykori csapattársa, Cech, éppen a Chelsea-tábor orra előtt. Maradt az 1-1, ment viszont a Drogba által harcképtelenné tett Ribéry, helyére pedig a leendő Wolfsburg-csatár, Ivica Olic szállt be.

Innentől szétcsúszott a játék, a Bayern Müller és Ribéry nélkül támadott, a csapatok fáradtak, amitől végképp kiszámíthatatlanná vált minden. A túlóra második félidejében például simán gólt lőhetett volna a Bayern, Olic okosan keretszbe passzolt a kapu előtt egy labdát, amire viszont az eredetileg bekkelni behozott Van Buyten nem számított, így az szépen elgurult a kapu előtt.

Forrás: AFP

Robben a szokásos befelé-cselezek-aztán-lövök mozgássorral próbálkozott, de ezúttal csúnyán fölé szállt a labda. A Chelsea megint a saját büntetőterületén tömörült a hosszabbítás második félidejében, és ki is húzta a tizenegyesekig.

A párbajban harmadszor is ott volt az esély a Bayern előtt, hogy hazai pályán behúzza a döntőt, hiszen rögtön az első körben előnybe került, miután Mata Neuer lábába bikázott. Gomez és Luiz nem hibázott, majd a müncheni kapus Neuer is bevállalt és értékesített egy büntetőt, akárcsak Lampard.

Forrás: MTI

Az utolsó két körben viszont Olic és Schweinsteiger sem bírta a nyomást, előbbi lövése Cech-ben, utóbbié a kapufában akadt el, a kettő között Cole némi tötyögés után belőtte az övét. Megint csak Drogba maradt a végére, laza mozdulattal a jobb alsóba gurított (3-4), és ezzel a négy éve szintén tizenegyesekkel elveszített finálé után a Chelsea megnyerte törénete első Bajnokok Ligája címét.

Forrás: MTI

forrás:origo.hu

Leave a Reply 324 megnézve, 1 alkalommal mai nap |