< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Féligazságok és nettó hazugságok: így dübörög az Új Széchenyi Terv

| Mobile | RSS

Féligazságok és nettó hazugságok: így dübörög az Új Széchenyi Terv

2012. május 20. | hozzászólás | Kultúra

Dübörög az Új Széchenyi Terv? A hirdetésekből úgy tűnik, igen, bár elég elképzelhetetlen, hogy alig fél év alatt fejeződött be a kaposvári kórház korszerűsítése vagy az orosházi kapacitásbővítő beruházás. Ilyen lenne az európai tempó?

“Az Új Széchenyi Terv forrásai jelentős mértékben hozzájárulnak a Magyarországon élő emberek életkörülményeinek javulásához. A beruházások célja, hogy a hazai lakosság a mindennapi élete során is érezze a fejlesztések hasznát.” – olvasható a hirdetésben, valamint az is, hogy a Fidesz fejlesztéspolitikája a legfontosabb fejlesztésekre koncentrál hat kitörési pont mentén, melyek az egészségügy, a környezetvédelem, a vállalkozások támogatása, a foglalkoztatás növelése és megtartása, a közlekedés, valamint a tudományos és innovációs fejlesztések.
“A fentiek alátámasztásául szolgáljon néhány projekt, amelyekkel akár ön is találkozhatott már.”

A példákban a sort A Zsolnay Negyed nyitja. A Zsolnay Kulturális Negyed a Pécs Európa Kulturális Fővárosa több mint 11 milliárd forint költségvetésű beruházása, egyben Közép-Európa legnagyobb ipariműemlék-rekonstrukciója volt, a pályázatot viszont már 2008. november 25-én benyújtották a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséghez (DDRFÜ). A DDOP-4.1.3/A-2008-0004 azonosító számú támogatási szerződést 2009. augusztus 13-án írták alá. A negyed átadása ugyan tavaly év végén volt, a projekt azonban még az MSZP-s kormány Új Magyarország Fejlesztési Terv programja alatt nyerte el a támogatást.

A kaposvári Kaposi Mór Kórház korszerűsítése szintén nem kizárólag a mostani kormányhoz köthető, mivel az idén március 9-én átadott új tömbépület a 2009 júliusában aláírt, 12 milliárd forint összköltségű támogatásból épült. A kórház honlapján egyébként fel van tüntetve, hogy a TIOP (Társadalmi Infrastruktúrafejlesztési Operatív Program) 2009-es pályázatainak keretében (részletek itt és itt találhatók)
nyerték a fejlesztési pénzt. A projektleírásból egyértelműen kiderül, hogy sem az Északi tömbépület és a Diagnosztikai épület megépítésének, sem a Sürgősségi Betegellátó Centrum korszerűsítésének nincs semmi köze az Új Széchenyi Tervhez.

A Békés megyei Linamar Hungary cég sem az elmúlt hónapokban kezdte új üzemcsarnokának kialakítását, melynek eredményeképpen 250 új munkahelyet teremtett állami támogatással. 2008-ban ugyanis Bajnai Gordon, akkor nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter jelentette be a majdnem 7 milliárdos fejlesztést. Az idén március 9-i ünnepélyes átadón viszont már Orbán Viktor állt a pódiumon, hangsúlyozva, hogy kormánya csak azokat a beruházásokat támogatja, amelyek eredményeként új munkahelyek jönnek létre.

“A fenti projektek is bizonyítják, hogy az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló fejlesztések, ha áttételesen is, de nagymértékben hozzájárulnak a magyarországi életszínvonal emelkedéséhez” – így a hirdetés vége, ami a fentiek olvasatában nem igaz.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján ma már nem elérhető olyan könnyen a korábbi nyertes projektek listája – adatkérő kitöltésével kell igényelni a kívánt adatokat – , így viszont nem lehet könnyen megtalálni, kik, hol és mennyit nyertek, milyen pályázaton.

– Korábban cégnévvel, összeggel, konstrukciószámmal és a döntés dátumával lehetett látni az adatokat. Az is látszott, hogy egy-egy projekt hol tart, mennyi kifizetés történt már rá – mondta el a STOPnak egy pályázatfigyelő cég munkatársa, és hozzátette: a mostani Uniós Adattár szolgáltatást a transzparencia jegyében hozták létre, mivel ez a támogatott projektekről az “államháztartási törvény által maximálisan megengedett adatkört tartalmazza”. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy az ezt és a JELEK jelentéskészítő alkalmazást fejlesztő Welt 2000 Kft.-nek tetemes mennyiségű pénzt lehessen kifizetni az üzemeltetésért, a jelentések elkészítéséért vagy statisztikák készítéséért.

Az NFÜ 2011 márciusában adott ki egy közleményt, miszerint minden nyertes projekt esetében az Új Széchenyi Terv arculati elemeit kell használni – függetlenül attól, hogy milyen forrásból valósul meg a fejlesztés. Így az évekkel korábban, az MSZP-éra alatt támogatást nyert projektek is úgy tűnnek, mintha Új Széchenyi Terves támogatásból valósultak volna meg. Kommunikációs szempontból ez egy zseniális döntés. Egyébként pedig hazugság.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 313 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: