< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Minket hazugoztok le, éppen ti? Orbán szociális ámokfutása ellen tiltakoztak

| Mobile | RSS

Minket hazugoztok le, éppen ti? Orbán szociális ámokfutása ellen tiltakoztak

A rokkantak és elesettek emberi jogaiért tüntettek a Fidesz budapesti székházánál. A demonstrálók egy petíciót is átadtak, de azt nem tudni, kiknek. Tárgyalást akarnak, viszont nem biztos, hogy eljut a címzettekhez a követelésük. Szerintük a kormány bűnbakot csinál a rokkantakból, miközben ők egyértelműen a rendszer áldozatai.

A kormány magatartása embertelen a legelesettebbekkel szemben – állítja a megmozdulás főszervezője, az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport. A szervezet azt akarja elérni, hogy a Fidesz érdemben tárgyaljon velük a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvény visszavonásáról, és az “új komplex minősítő vizsgálatok” néven elhíresült intézkedés felfüggesztéséről. Úgy vélik, ez utóbbival is veszélyeztetik a rokkantak létét.
A demonstrációhoz csatlakozott a Magyar Szociális Fórum és a Magyar Szolidaritás Mozgalom is. Utóbbi képviseletében Kalmár Szilárd a fideszes képviselőknek üzenve azt mondta: “Szégyelljétek magatokat, mert belerúgtatok apátokba, anyátokba és nyomorba kényszerítitek a fogyatékkal születőket is! Szégyentelen és embertelen szörnyűségeket hajtotok végre minden nap”. Szerinte Orbán Viktor 2010-ben szociális ámokfutásba kezdett, amelynek egyik fő áldozata a megváltozott munkaképességűek csoportja.

“Azt a látszatot keltik, hogy a rokkantak többsége hazug és csaló. A hazug csaló az, aki százezreket taszított a totális létbizonytalanságba” – hangsúlyozta Kalmár Szilárd. A Szolidaritás képviselője szerint indokoltabb lenne elvenni milliárdokat a Közgéptől vagy a Századvégtől.

A demonstráción felszólalt több leszázalékolt is, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy a kormány súlyos betegeket taszít ki a szociális ellátórendszerből. Visszautasítják a kormány állítását, miszerint az új felülvizsgálati rendszer a csalások miatt vált szükségessé, a betegek rehabilitálása pedig saját érdekükben történik. A rokkantságukat megvásárló csalók helyénvaló kiszűrése nem jelentheti 400 ezer rokkant azonosítását a visszaélő kisebbséggel – állítják a megváltozott munkaképességűek.

A szervezők tárgyalni szeretnének a Fidesz képviselőivel. Egy petíciót is megfogalmaztak, amelyet a Lendvay utcai székházba bevittek. Ott elmondásuk szerint számukra ismeretlenek vették át a dokumentumokat. A nevüket nem értették, és arról sem kaptak pontos információt, hogy kikhez jut majd el a felhívásuk. Csak annyit lehet tudni, hogy az “illetékesekhez”.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 212 megnézve, 1 alkalommal mai nap |