< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Fidesznek Horthy és Wallenberg egykutya

| Mobile | RSS

A Fidesznek Horthy és Wallenberg egykutya

Budapest – Mint már az elsők között beszámoltunk róla, péntekre virradóra antiszemita feliratokat festettek a Duna-parti mártíremlékműre Budapesten. A rendőrség rongálás miatt indított nyomozást, a XIII. kerületi önkormányzat és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elítéli a történteket. A Fidesz-kormány egyenlőségjelet tesz Horthy és Wallenberg közé.

A “Nem a ti országotok, mocskos zsidók!”, “Oda lesztek belelőve” és a “Köszönjétek Dánielnek!” feliratokat festékkel fújták a XIII. kerületi szoborcsoport talapzatára.

A “Köszönjétek Dánielnek” felirat arra utalhat, hogy Dániel Péter ügyvéd május 16-án hajnalban vörös festékkel leöntötte a május 13-án a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába “Tömeggyilkos, háborús bűnös” feliratú táblát akasztott, és az erről készült fényképeket megosztotta egy közösségi oldalon.

Legutóbb, kedden Raoul Wallenberg svéd diplomata budapesti szobrára tettek ismeretlenek disznólábakat. Ez ügyben a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást.

Az ügyet tehát már nem lehetett a szőnyeg alá söpörni, azért a Kormányszóvivői Iroda is megszólalt az ügyben. Ez írták: a kabinet az új alaptörvény alapján elutasít minden szélsőséges megnyilvánulást, provokációt, érkezzen akár balról, akár jobbról.

Vagyis, a kormány elítéli a mindkét oldalról jelentkező szélsőségeseket. Ami jelen helyzetben nem más, mint sunyi összekacsintás ez az ordas eszmékkel. A dolog ugyanis nem úgy működik, hogy a Horthy szobor vörös festékkel történő leöntése fejében disznólábat és antiszemita helyezünk a Wallenberg szobrára.

Ha nem tanult emberekről, hanem ostoba sihederekről lenne szó, akkor azt mondanánk: a kettő összevetni súlyos szereptévesztés. De a Fidesz vezetői egytől egyig tanult, többségében jogvégzett emberek – ha a kormány egyenlőségjelet tesz egy háborús bűnös és egy embermentő közé, arra azt kell mondanunk, hogy cinikus és hazug, amit állítanak.
forrás:amerikai népszava online.hu

Leave a Reply 283 megnézve, 1 alkalommal mai nap |