< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ádernek egy baja van a médiatörvénnyel, még nem írja alá

| Mobile | RSS

Ádernek egy baja van a médiatörvénnyel, még nem írja alá

Alkotmányos szempontból kifogástalannak találta az államfő a médiatörvény módosítását, de egy eljárási hiba miatt arra kéri a parlamentet, hogy foglalkozzék ismét a jogszabállyal. Áder János erről levélben tájékoztatta az Országgyűlést. A dokumentumot Altorjai Anita, a köztársasági elnök sajtófőnöke csütörtökön juttatta el az MTI-nek.

A levélben Áder János emlékeztet arra, hogy az alaptörvény az államfő feladatkörébe utalja a törvények aláírását és kihirdetését. Ehhez az elnöknek meg kell vizsgálnia, hogy a jogszabályok formai, tartalmi és közjogi érvényességi szempontból maradéktalanul megfelelnek-e az alaptörvénynek.

“Ezzel a kötelezettséggel összhangban megvizsgáltam az Országgyűlés által 2012. május 24-én elfogadott, “A médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvény tartalmi alkotmányosságát, és azt minden tekintetben kifogástalannak találtam. Megállapítottam, hogy a törvény ebből a szempontból maradéktalanul alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem” – fogalmaz levelében az államfő.

“Ezt követően megvizsgáltam azt is, hogy a törvénymódosítás kétséget kizáróan eleget tesz-e az alkotmányosság minden formai kritériumának, és megállapítottam, hogy ebből a szempontból is minden tekintetben alkalmas arra, hogy aláírjam és kihirdessem. Végül, de nem utolsó sorban megvizsgáltam azt is, hogy a törvény elfogadása minden tekintetben Házszabályszerűen történt-e. E tekintetben meg kellett állapítanom, hogy a törvény elfogadása során az Országgyűlés – egyetlen esetben ugyan, de – eljárási hibát vétett, mely hiba következtében felvetődik a törvény közjogi érvényességének kérdése” – olvasható Áder János levelében. Emiatt az elnök úgy döntött, lehetőséget biztosít az Országgyűlésnek arra, hogy a hibát mielőbb orvosolja.

“Ezt kívánja a jogbiztonság és az alkotmányosság elve. Őszintén hiszem, hogy Magyarország alapvető érdeke, hogy se most, se a jövőben se tartalmi, se formai, se eljárási okkal vagy indokkal soha, senki, semmilyen formában se kérdőjelezhesse meg eme sarkalatos törvényünk érvényességét” – fogalmaz az államfő. Áder János leszögezi: amennyiben az Országgyűlés a hibát orvosolja, készen áll a törvény haladéktalan aláírására és kihirdetésére.

forrás:hvg.hu

Leave a Reply 1230 megnézve, 1 alkalommal mai nap |