< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Pintér Sándor “csendőrösítené” a mezőőröket és a vadőröket?

| Mobile | RSS

Pintér Sándor “csendőrösítené” a mezőőröket és a vadőröket?

Többletjogosítványokat adna a belügyminiszter a mezőőröknek, vadőröknek és más önkormányzati őröknek, hogy “segítségükkel a településeken tovább erősödjön a közrend és a közbiztonság”. Csakhogy ezek már 15 éve törvénybe kerültek, így Pintér Sándor szavai egyrészt értelmezhetetlenek másrészt vésztjóslóak.

Pintér Sándor szerint “elképzelhető, hogy a jövőben – jogszabály-módosítás után – az önkormányzatok által foglalkoztatott mezőőrök, halőrök, vadőrök és természetőrök többletjogosítványokat kapnának, hogy segítségükkel a településeken tovább erősödjön a közrend és a közbiztonság” – adta hírül az MTI. A belügyminiszter a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, az önkormányzati őrök ma nem ellenőrizhetnek megfelelően.

A hatályos jogszabályokkal azonban láthatóan nincsen tisztában a belügyi tárca mind bizonytalanabb státusú vezetője.

A fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról szóló törvény ugyanis már 15 évvel ezelőtt rögzítette ezeket a jogosítványokat. (Pintért nem sokkal korábban váltották le az országos főkapitányi posztról.)

A belügyminiszter a konferencián azt fejtegette: az önkormányzati őrök ma nem állíthatnak meg, vizsgálhatnak át autót, hogy abban van-e lopott termény, és nem is állíthatnak elő senkit a rendőrségre. Azt hangoztatta, újra kell gondolni a kérdést, és el kell dönteni: vagy ne alkalmazzanak ilyen őröket, vagy ha alkalmaznak, akkor adják meg nekik azokat a jogi lehetőségeket, amelyekkel el is tudják látni a feladatukat.

A hatályos jogszabály ugyanakkor kimondja: például a mezőőr sörétes vadászlőfegyverrel, és a rendőrségnél rendszeresített könnygázszóró palackkal rendelkezik. Működési területén jogosult és köteles az őrzött vagyont veszélyeztető vagy károsító cselekmény elkövetésén tetten ért személyt igazoltatni, azt a járművet, amelyről alaposan feltételezhető, hogy abban jogellenesen szerzett zsákmány van, feltartóztatni, a jármű vezetőjét és a járművön, illetve az abban tartózkodókat igazoltatni; akár a rendőrségre is bekísérni.

Joga és kötelessége a tetten ért személytől a terményt, állatot, az elkövetéshez használt eszközt elvenni és azokat a rendőrségnek átadni. A mezőőr helyszíni bírságot is kiszabhat. Az intézkedésének ellenszegülővel szemben testi kényszert, könnygázt alkalmazhat, valamint a rendőr megérkezéséig őt visszatarthatja. E jogosítványok sok szempontból hasonlóak a vadőrök, halőrök, hegyőrök esetében is.

Pintér Sándor tehát tájékozatlan, amikor állítja: az önkormányzati őrök ma nem állíthatnak meg, illetve ellenőrizhetnek egy gépkocsit, hogy abban van-e lopott termény, és nem is állíthatnak elő senkit a rendőrségre. Sőt, szerinte “újra kell gondolni a kérdést.”

Magyar György ügyvéd szerint is világosak a meglévő jogszabályok, ámbár az is lehet – véli -, hogy Pintér ezúttal arra gondol: akár a hegyőrnek, vadőrnek is legyen joga, akár tettenérés nélkül is autósokat “csak úgy” leállítani ellenőrzésre. Ha valóban ez a cél, az igen aggasztó.

Pintér ötlete azonban a települési polgármesterek körében más irányú aggodalmat is kelt. Ők egyebek mellett attól tartanak, hogy például saját mezőőreiket is államosítani – vagy ahogyan többen fogalmaztak – “csendőrösíteni” akarja a tárca.

Ezzel pedig akár eredeti közösségi hivatásukkal össze nem egyeztethető feladatokat is róhatna rájuk, bárkit bárhová vezényelhetne, és “segédrendőrként” használva akár képtelen helyzetekbe is kényszeríthetné őket. Emellett újabb csorbát ejtene az önkormányzati autonómián.

Kudarchalmozóból lesz a főkapitány?

Az egyik legsikertelenebb rendőri vezető lehet az országos főkapitány – ha igaz a hvg.hu értesülése. A lap szerint Pintér hamarosan meneszti korábbi cégtársát, Hatala Józsefet, akivel a kormányváltásig nyugdíjasként együtt vezette cégbirodalmát. A másodszor is nyugdíjba vonuló Hatala visszatérhet az immár sokmilliárdos állami megrendelésekkel felhizlalt gigantikus őrző-védő vállalkozáshoz.

Az új ORFK-főnökként Bolcsik Zoltánt emlegetik, aki jelenleg a belső elhárítás vezetője. Korábban, a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatójaként, a móri fiaskó első számú felelőseként vált ismertté, emiatt Veszprém megyei főkapitánnyá fokozták le. Sokak szerint főként miatta nem kaphatta meg per nélkül a nyomravezetői díjat az a férfi, aki a veszprémi postásgyilkosság és a Bolcsik bukásához vezető móri mészárlás valódi tetteseihez végül elvezette a rendőrséget.

És miatta vehette fel a 25 milliós vérdíjat egy hamis tanú, Kiglics Attila, akit azóta is köröznek. Bolcsik fenyítést kapott a Marian Cozma gyilkosság után is, amiért – saját hibáikat leplezendő – csúnyán félretájékoztatta az országos rendőrfőkapitányt, akinek Bolcsik hazugsága miatt nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie. Egy korábbi beosztottja szerint a fő baj, hogy Bolcsik nem tud bánni az emberekkel.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 1181 megnézve, 1 alkalommal mai nap |