< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Dilettáns kormányzás, megtört demokrácia – illúzióvesztés

| Mobile | RSS

Dilettáns kormányzás, megtört demokrácia – illúzióvesztés

2012. június 5. | hozzászólás | Kultúra

Megjelent a József Attila Alapítvány kormányértékelő könyvsorozatának második része, a “Kisiklott forradalom”. A tavaly napvilágot látott első kötethez hasonlóan a mostani is a Fidesz-KDNP kormány eddigi munkáját elemzi.

Az előző évi kiadványhoz képest bővült szerzői gárda szakpolitikai szempontok szerint vizsgálja a félidejéhez ért kormányzati ciklus eseményeit, gyakorlatilag a “Forradalom fogságában” címmel megjelent munka folytatásaként.

A könyv kiemelt figyelmet szentel – a legfontosabb szakma-politikai intézkedések vizsgálatán kívül – a kormány hatalompolitikájának, valamint a kormányzati kommunikációnak is. A József Attila Alapítvány ezúttal is figyelmet szentelt annak, hogy fiatal szakemberek is helyet kapjanak az új szerzők között, ugyanakkor nagy tapasztalattal rendelkező kutatókkal is bővült a szerzők listája.
A “Kisiklott forradalom” című kötet arra mutat rá, hogy a 2010-ben alakult kormány első évében történt rombolás tovább folytatódott, még nagyobb károkat okozva a magyar társadalomban, jogállamban és gazdaságban – az élet szinte minden területén.

Szekeres Imre, a József Attila Alapítvány kuratóriumi elnöke
A Szekeres Imre kuratóriumi elnök által vezetett József Attila Alapítvány kiadványsorozatának legújabb kormányértékelő kötete a második Orbán-kormány második évi tevékenységét vizsgálja objektív, szakpolitikai fókuszban. A kötetet ezúttal is Szeredi Péter és Szigetvári Viktor szerkesztette.

A “Kudarc, de nem bukás” című bevezető tanulmány – a politikai folyamatok mellett – a kormány szakpolitikai teljesítményét, a kormányzás módszerét, valamint a demokratikus jogállam és a közigazgatás állapotát, a kialakult pártstruktúrát és a politikai erőteret vizsgálja.

Több tanulmány elemzi a kormány kudarcos, a nemzetközi pénzügyi és gazdasági folyamatoktól Magyarországot egyre inkább elszigetelő, ellentmondásos gazdaságpolitikáját; az iránytalan, a szegényeket megbélyegző, a munkavállalókat és alacsony jövedelműeket hátrányosan érintő társadalompolitikát; valamint a tévutas oktatáspolitikáját. Idén is feldolgozásra került a kormány elszámoltatási politikája, a kül-, a nemzet-és a biztonságpolitika, de az új Alaptörvény ellentmondásai is.

A kötet szerzői saját szakterületük elismert szakértői, akik a tudományos életben, vagy a kormányzati munkában szerzett tudásukat, tapasztalatukat felhasználva adnak leíró, egzakt értékelést a kormány működéséről. A kötetszerzői: Agárdi Péter, Bíró Boldizsár, Bíró Nagy András, Boros Tamás, Csáki
György, Csernyánszki Judit, Dékány András, Enyedi Krisztián, Forgács Imre, Gerő András, Hadnagy Miklós, Hoffman István, Horváth Eszter, Katona Tamás, Keil András, Kiss Ambrus, Kökény Mihály, Krémer Balázs, Lakner Zoltán, Mesterházy Szilvia, Reiner Roland, Szabó Kata, Szeredi Péter, SzigetváriViktor, Teleki András és Varga Áron.

A tanulmánykötetet kedden délután mutatta be Csepeli György és Lengyel László.

forrás:stop.hu

Leave a Reply 585 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: